Leif Spetz, intiativtagare till Folke Dahlbergs Sällskapet. Bilden är från 2002 vid Dahlbergs torgbrunn

För tio år sedan bildades Folke Dahlbergs Sällskapet. I år är Dahlberg aktuellare än någonsin i Askersund. I år är det också 100 år sedan konstnären föddes. Under året blir det en rad olika arrangemang kring minnet av Folke Dahlberg. Det stora för Askersunds del är minnesutställningen i Askersunds Hamnmagasin mellan den 26 juni och 12 augusti.

Den drivande kraften för att få igång Folke Dahlbergs Sällskapet var vännen Leif Spetz i Karlsborg. Han pratade med mej många gånger om att bilda ett Sällskap. Och ibland träffades vi. Leif dök upp på redaktionen ibland eller ringde.

Leif samlade på allt som rörde Folke Dahlbergs konst-och författarskap. Vi den här tiden hyrde han också Dahlbergs ateljéstuga på Stora Röcknen. Vet inte hur det är nu? Leif ville ha lite draghjälp att bilda Sällskapet genom mitt skrivande i tidningen. Så lite inblandad i bildandet har jag varit och det känns trevligt så här tio år senare.Och det kunde jag ställa upp på. Dahlberg är ju ändå en av Askersunds stora kulturpersonligheter. Leif hade stor hjälp av Anders Weidar och Börje Karlsson med bildandet av Sällskapet.

I augusti 2002 ordnade Leif och hans vänner en resa med M/S Wettervik från Askersunds hamn ut till ateljén på ön i Vättern för att hedra Dahlberg. ”En resa i Folke Dahlbergs fotspår” var namnet på utflykten. Under dagen höll Leif Weidar föredrag om konstnären, som bland annat skapat torgbrunnen i Askersund.

Det har tillkommit ytterligare några sponsorer sedan det här trycket.

Senare ordnades också en utställning i Hamnmagasinet och dess båtmuseum. ”Båt-Harry” Karlsson såg till att Dahlberg fick en plats i hans museum. Men då hade kommunen letat i flera år efter en lämplig lokal. Dahlbergsutställningen som Margareta Karlsson svarade för finns inte kvar längre. Vid bildandet av Sällskapet menade Leif att en permanentutställning skulle vara i Askersund och ingen annan stans. Det fanns då påtryckningar från Leifs hemkommun Karlsborg, att utställningen skulle vara där. Det blev också Karlsborg som till slut fick utställningen. Lokalfrågan kunde inte lösas i Folke Dahlbergs födelsestad. I dag är säkert Leif och Weidar mycket nöjda. Folke Dahlbergs Sällskapet är väletablerat med medlemmar över hela Sverige, men också ute i vida världen.

Inför den kommande utställningen i Hamnmagasinet har medlemmar ur Norra Vätterbygdens Konstförening jobbat hårt. Föreningen har tillsatt en arbetsgrupp bestående av Kenth Lundström, Gunilla Normén, Mats Bergman och Alf Franson. Naturligtvis i samarbete med Folke Dahlbergs Sällskapet, kommunen och lokala sponsorer. Själv har jag varit inblandad på ett litet hörn med fotografering av Dahlbergstavlor lite var stans. I det sammanhanget har vännen Kenth gjort ett jättejobb med att leta fram tavlor. Han har mer eller mindre bott vid telefonen de senaste halvåret, för att forska fram ägare av Dahlbergstavlor. Ett verkligt detektivarbetet. Och som sagt jag har hängt med och plåtat lite när Kenth har klarat av grovjobbet.

Kenth Lundström har utfört ett stort arbete när det gäller att hitta konstverk av Dahlberg. Det har inte varit det lättaste. Det har blivit många timmar vid telefonen och datorn.

Kan också nämna att det blir en utställning om konstnären och majoren Hjalmar Trafvenfelt nästa år i Hamnmagsinet. Han var lite läromästare åt Dahlberg, så det passar fint in med en fortsättning av Askersundskonstnärer. Kommer att återkomma till den utställningen, men kommittén som fått hand om utställningen efterlyser redan nu tavlor av Trafvenfelt. Det finns en hel del i kommunens ägo, men säkert finns det flera i privat ägo. Då är det bara att höra av sig till Åsa på kultur-och fritid.

PS! Kommentera gärna. Det skulle vara trevligt.

att