För någon vecka sedan besökte jag en god vän som bor ensam i ett större hus vid en skogskant en bit från Askersund. Tidigare fanns djur på lantbruket som tillhör fastigheten, men det var ett tag sedan. Jag var där för att han ville visa med lite gamla bilder och skrifter.  Men det han också visade var en Grafofon-eller som det står skyddet Graphphone- från slutet 1800-talet som fungerade! Till apparaten fanns ett 100-tal vaxrullar med amerikansk musik som vännen upplyste mej om. Har aldrig sett en Grafofon tidigare i verkligheten, bara på bild, så det var en berikande resa. Vännen hade släktingar i Amerika och troligen hade de haft med Grafofonen vid några av sitt besök på gården för mycket länge sedan. Vännens namn behåller jag för mej själv om någon undrar.

Grafofonen som använde vaxrullar och som gick att ”sudda” och spela in på nytt, och som uppfanns av Chichester Bel, en kusin till Alexander Graham Bell som uppfann telefonen.