Alla vill så väl, men det har ofta blivit fel. Det gäller kullerstenstorget i Askersund. Kommundirektör Marie Hillman har nu fått ett delikat ärende på sitt skrivbord. Nämligen torget i Askersund. Och hon är inte den första som fått i uppdrag att jobba med kullerstenstorget. Läste i en tidning att kommundirektören är chef över alla förvaltningschefer och kan samordna oavsett förvaltning så resultatet blir bra. Ord och inga visor. Vet inte riktig när politikerna och askersundarna kommer in i bilden. För så måste det förstås bli. En utredning som tekniska förvaltningen gjort har sågats helt. Vidare har det tagits beslut om att inrätta ett estetiskt och funktionellt råd under ledning av Staffan Korsgren. Har inte läst hur det blir med rådet nu när kommundirektören tagit över. Lägger ut några bilder på torget genom åren.

Juni 2020

För några år rustades torget upp ordentligt. Kommunen gjorde med hjälp av statliga pengar en handikappanpassning. Inte så mycket på själva torget, men runt omkring. Från början var det meningen att det var själva kullerstenstorget som skulle rustas. Det fanns pengar avsatta till det. Sedan kom staten in i bilden. Tyvärr blev det då inga pengar över till kullerstenstorget, när det andra delarna runt torget hade fått en ansiktslyftning. Lite av kullerstensbeläggningen fixade man till med plattgångar, men inte allt. Under den här tiden var det också lite svängdörrar vad gällde chefsbefattningen på tekniska. Och det gjorde inte saken bättre.

Upprustning 2006 Bild: Berit Hagström
2006 Bild: Berit Hagström


Upprustning 2013

Det har funnits nästa lika många förslag på hur torget ska se ut som innevånare i Askersund. På 40-talet fanns det förslag om att plantera ett träd på mitt på torget med lite bänkar omkring. En del har till och med föreslagit asfaltering, men det måste ha varit mera på skämt. Centrala Askersund är av riksintresse och då får det inte hända något som förstör stadsbilden.

1943

Men det är inte första gången det varit bråk om torget. Inför Askersunds 300-jubileum 1943 uppstod en het politisk strid om en gammal fin torglampa. I folkmunnen var den döpt till ”metkroken”. Lampan hade stått på torget sedan staden fick elljus. Eftersom det skulle bli jubileumsfest på torget skulle lampan bort ansåg hälften av de aktiva politikerna, medan andra hälften ville ha lampan kvar. Beslutet blev att den skulle bort och placeras i stadsparken. Men när ”metkroken” skulle plockas bort gick allt snett. Stolpen slog i marken och gick i tusen bitar! Den var tillverkad av gjutjärn. Stadens förste pressfotograf Magnus Bromander följde händelserna med sin kamera. Förutom att plåta fick han också lyssna till alla bortförklaringar varför ”metkroken” slog i marken. Det var ingen som ville ta på sig skulden. Och Askersunds stad-som det hette då- blev en lampa fattigare.

 

I perioder har det funnits delade meningar om torghandeln. En del ville ha bort den helt för att ge plats för bilar. Som tur var blev det inte så. Ett torg utan handel vore allt bra futtigt. Nu är torghandeln begränsad till ett hörn av torget. I början av 80-talet drev sosseföreningen i Askersund kravet om ett bilfritt torg.  Kristdemokraternas ungdomsförbund hakade på direkt.  Förslaget ledde till heta diskussioner. Förslagsställarna möttes med ord som ”befängt” och ”idiotiskt”. Det blev heller aldrig något bilfritt torg.