Pressmeddelande från Askersunds kommun

Bild :Ove Danielsson

Kulturpristagare: Eva Eastwood
Idrottspristagare: Askersunds segel- och motorbåtsklubbs jollesektion
Kulturstipendiat: Askersunds Slöjdförening

Askersunds kommuns kultur- och idrottspristagare samt kulturstipendiat är nu utsedda av kultur- och tekniknämnden.

Kulturpriset går till Eva Eastwood. Eva är sedan många år en etablerad artist i rockabilly- och rock’n’rollgenren. Med sina musikaliska rötter i 50-talsmusiken och sitt alldeles egna uttryck har Eva skapat sig ett namn i en mansdominerad bransch. Eva har komponerat över 800 melodier som inte bara framförs av henne själv utan även av flera av Sveriges mest namnkunniga artister. Hennes liv har dokumenterats i en långfilm som hade premiär 2017. Eva Eastwood har tilldelats Örebro kommuns musikpris Millencolin Music Prize och hon är också invald i Rockabilly Hall of Fame med säte i Jackson, Tennessee, USA.

Idrottspriset går till Askersunds segel- och motorbåtsklubbs jolle-sektion. Idrottspriset går till Askersunds segel- och motorbåtsklubbs jolle-sektion. Föreningens jolle-sektion har under flera år haft stora framgångar med sin tävlingsverksamhet och har en aktiv ungdomsverksamhet med regelbundna träningar, seglarskola och seglarläger.

Kulturstipendiet går till Askersunds Slöjdförening. Askersunds slöjdförening bildades 1992 med uppgift att främja slöjdande i alla dess former. Föreningen är en av Askersunds mest aktiva. Den driver både egen butik och konsthall i hamnmagasinet. Båda dessa verksamheter kräver ett stort engagemang hos medlemmarna utöver den enskildes egna slöjdande. Slöjdföreningen driver också en omfattande bildningsverksamhet där kunskap om olika tekniker hålls levande. Föreningen har över 80 medlemmar.

”.