2020-04-08

Bertil Boo var populär på hemmaplan. Här ett framträdande i hamnen

Pressmeddelande från Askersunds kommun

Nu får äntligen Bertil Boo en egen väg i Askersund!

På kommunstyrelsens sammanträde igår den 7 april fattades ett enigt beslut om att vägen som förbinder Torebergsvägen med Borgmästargatan ska få namnet ”Bertil Boos väg”. Kommunstyrelsen har tidigare svarat på medborgarförslag om att hedra Bertil Boos minne, att man har för avsikt att uppkalla lämplig väg efter den Askersundsbördige sångaren. Nu blir det löftet infriat.

Den gata som nu fått namnet Bertil Boos väg passerar bland annat vårdcentralen och det nya vård- och omsorgsboendet Smedsgården, som nu båda kommer att få Bertil Boos väg som gatuadress helt eller delvis. Vägen har tidigare varit namnlös.

– Vi besvarade medborgarförslagen som kommit in med att vi hade för avsikt att första lämpliga gata som behöver få ett namn ska namnges efter Bertil Boo och så blir det nu. Att det blir just den här gatan känns ju dessutom extra bra, eftersom Bertil Boo var en person som brydde sig väldigt mycket om de äldre, säger Caroline Dieker (M), kommunstyrelsens ordförande.

Bertil Boo föddes 1914 i Bohult utanför Askersund och fick ett enormt genombrott som sångare när han framförde visan ”Violer till mor” i radioprogrammet Frukostklubben 1946. Skivan sålde senare i hela 250 000 exemplar och följdes av ett stort antal andra framgångsrika inspelningar. 

Bertil medverkade även i ett antal Åsa-Nisse-filmer på 1950-talet, alltid i rollen som den sjungande bonden. Bertil Boo bodde större delen av sitt liv i Sundbyberg, men återvände ofta till hemstaden Askersund, inte minst för att sjunga. 

Bertil Boo gick bort 1996, 82 år gammal och han är begravd vid Landskyrkan i Askersund.