I en ålder av 87 avled nyligen Kjell Johansson, Askersund. Från en god vän kommer dessa minnesrader:

Kjell Johansson var utan tvekan Askersunds flitigaste fotograf. Han har dokumenterad Askersunds historia i drygt 60 år. Kjell har plåtat miljöer som är borta och rivna för länge sedan. Han har fotograferat bröllop och tagit personbilder. Under ett antal år var han också en flitig fotograf för olika tidningar. Och han fortsatte att plåta så länge han kunde.

Kjell köpte sin första kamera när han hade gjort lumpen. Han var 22 år då. Ibland träffade jag Kjell hemma i lägenheten vid Rådmansplan med fru Erika. Kjell och jag hade känt varandra länge. Vi har pratade om stadsmiljöer och fotografering när vi träffades. En vänlig och försynt man som inte trängde sig på. Då blir det också ofta bra bilder. Fotografer får inte vara huvudfigurer. Under en blogg har jag Kjells bilder. Har också lånat och skannat in bilder till en skiva som Kjell fått.

Kjells fotosamling är imponerande. Men så har kameran alltid hängt med. Vem har inte mött honom på cykel eller komma promenerande med sin kamera? Han har också varit aktiv i Askersunds fotoklubb och vunnit priser med sina fina svart-vita bilder.

Kjell framkallade och gjorde alltid sina bilder själv i sitt mörkrum. Men han hängde också med i den nya tekniken. Han imponerades av den digitala utrustningen. Men fortfarande tyckte han att det svart-vita bilderna var i en klass för sig.

Kjell var en mycket skicklig svarvare i sitt yrkesverksamma liv. Några planer på att lämna svarvarjobbet för att bli fotograf på heltid hade han aldrig haft. Det har varit en hobby, som med facit i hand borde ha resulterat i ett fotojobb. Så bra är Kjells bilder.

Personligen tycker jag att Kjells bilder borde resultera i en utställning. Några av hans bilder har kommunen köpte in. Men det var för ett antal år sedan. Någon tecknare har också kopierat hans bilder, utan han har fått det minsta tack för det. Men Kjell var en vänlig man som skrattade bort det hela. Sådan var han.

OVE DANIELSSON