Folkskolan i Askersund användes som vandrarhem i många år. Där ligger Sjöängsskolan i dag.

Kyrkskolan har också använts till vandrarhem.

Sameralskolan har också fungerat som vandrarhem

Vandrarhem i centralorten Askersund var ett måste en gång i tiden. Men inte nu längre. Lite synd tycker jag som kuskat runt och bott på vandrarhem lite här och var i Sverige. Ett trevligt sätt att bo och på den tiden mycket billigare än det billigaste hotellet. Vet inte hur det är nu för tiden, då jag blivit allt för obekväm för att bo på vandrarhem i dag.

Läser man gamla tidningsklipp så kan man följa kampen att få till ett vandrarhem inne i Askersund. Det var viktigt. Ibland var det inte så lätt att hitta passande lokaler, men det lyckades. Vandrarhemmet fanns i gamla Folkskolan (där Sjöängsskolan finns i dag) , i Marieborg (där hotellet ligger i dag), Samrealskolan (Norra Bergen) och i Lindbogården. I det senare fallet var det mycket bökigt att få till det. Ansvariga för turismen fick varje vår montera upp lösa väggar i det gamla klassrummen, för att sedan plocka ner väggarna när hösten kom.

Marieborg var under en period vandrarhem

Med tanke på alla tomma skollokaler under sommarmånaderna borde det inte vara helt omöjligt att få till ett vandrarhem om det skulle vara så. Men jag vet inte vilket intresse som finns för ett sådant boende bland de styrande i dag. Kanske vandrarhemmen tillhör en förgången tid…

I mitten på 50-talet så renoverades skolorna och det gick det inte att ha vandrarhem där. Ett alternativ var då att använda några flyglar ute vid Stjernsunds slott. Det hela rann dock ut i sanden. Golven i flyglarna var vi den tiden svårt anfrätta av svamp och måste läggas om. Det skulle kosta runt 150 000 kronor och frågan var då vem som skulle betala. Turistföreningen som drev vandrarhemmet ihop med kommunen, var inte villiga att ställa upp med så mycket pengar.

Annons från 1939

En gång i tiden fanns också ett Turisthem i Askersund, söder ut vid Storgatan , där också svenska turistföreningen var inblandad. Föreningen rekommenderade folk att ta in hos Erna Guizetti, som drev turisthemmet. Hörde alltid att det var frökarna Guizetti som ansvarade för det hela. Men jag minns bara en av kvinnorna. Det var ett populärt ställe. Bland annat tog operasångaren Ivar Andrésen in där varje gång han kom till Askersund, för ett framträdande. Och då hade han ändå nära släkt i Askersund. Bara det.

Några gamla bilder från Storgatan där Turisthemmet låg. Huset finns kvar:

Innergården vid Turisthemmet

Som vanligt har Leif Linus hjälpt till med en del bilder.