Bli inte oroliga om ni kommer till Askersund en söndagskväll och det är folktomt. Det har inte hänt något allvarligt. Folk sitter inne och tittar på tv-serien ” Tjuv&Polis-Kuppen i Askersund” som är inspelad i kommunen. Ett antal askersundare finns med som tjuvar. Ingen vill missa något sådant.

Kom att tänka på när IFK spelade allsvensk bandy mot Örebro SK en gång i tiden. Publiksiffran var 2 000. I stan bodde då  2 002 personer. Folk undrade vad de två som inte var på bandy sysslade med den eftermiddagen. Vet att intresset är lika stort för tv-serien.  Vad gör de som inte tittar i så fall?

I Askersund har det funnits några möjligheter att förverkliga sina skådespelardrömmar tidigare. I mitten på 50-talet inträffade en sensation.  Då spelades delar av den fransk-svenska filmfabeln ”Häxan” in i Askersund. Det drällde av kända skådespelare i stan under några veckor. Fransyskan Marina  Vlady återfanns i huvudrollen som häxa. I verkligheten var hon minst av allt en häxa. När filmen spelades in var hon 17 år och redan världsstjärna med ett 20-tal stora filmroller bakom sig. Vackra Marina med sitt långa blonda hår väckte naturligtvis stor uppmärksamhet i Askersund under inspelningsveckorna. En främmande fågel i 50-talets Askersund.

Många askersundare fick chansen att medverka som statister. Det blev ett minne för livet. En del hade också säkert egna större filmdrömmar. Kände en som sågade ved några dagar framför kameran, men som aldrig kom med på filmen. Filmgänget behövde ved till några scener och då placerades en kamera framför mannen jag kände. Frågan är om det fanns någon rulle i kameran, men bra med ved blev det.

Häxan Mariana Vlady

En annan man som jag var mycket bekant med skulle som statist spela lite berusad på kyrkbacken i filmen. Delar av filmen utspelades vid Skagershults kyrka. Tyvärr tog min vän rollen lite för allvarligt. Han kunde inte genomföra statistrollen utan plockades snabbt bort. Benen var allt för vingliga för att det skulle bli trovärdigt.  Det är en sak att vara lite onykter och en annan att var mera onykter.

När filmen hade premiär i Askersunds Folkets hus 1956, kunde man i förhandsreklamen läsa att det var bäddat för en ”våt spetsnäsdukskväll för damerna”. Om herrarna stod inget.

För mej som tycker att alla filmer ska sluta lyckligt blev ”Häxan” en besvikelse när jag såg en reprisföreställning i Folkets hus för några år sedan. Det slutade i rena eländet på kyrkbacken. Ett antal kvinnor-därav många av statisterna från Askersund- försökte helt enkelt ta kål på Marina Vlady. Ska inte avslöja hur det slutar för alla som inte sett filmen. Men i Askersund har de flesta sett filmen. Precis som de flesta kommer att följa ”Tjuv&Polis -Kuppen i Askersund ”.