Erling Johansson och Owe Ranebäck lämnar över partiets ”Vitsippepris” till Lasse Pettersson som städar Askersunds gator. Ett uppskatta val.

Ulf Bladh tar över en del av Owe Ranebäcks politiska uppdrag

Några av de politiska profilerna i Askersund har lämnat sina uppdrag de senaste veckorna. För någon vecka sedan meddelade kommunstyrelsens ordförande Bo Trygg, s, att det var dags för någon annan att ta hand om ordförandeklubban. Trygg kommer dock att fortsätta i fullmäktige valperioden ut. Vad jag kan förstå bli det som förste vice ordförande i fullmäktige efter Eva-Lotta Norling-Larsson, som önskade bli befriad från sitt uppdrag vid måndagens fullmäktige. Vem vet, han kanske blir trygg ordförande på sikt….

I måndags meddelade också kristdemokraten Owe Ranebäck, att han skulle lämna kd:s fullmäktigeskuta. Owes motiv för att lämna sina uppdrag var full legala. Han är i 70-årsåldern och ska flytta till Örebro. Owe har varit med i Askersundspolitiken i drygt tio år. Han har varit en profil som jobbat hårt hela tiden för att inte folk ska duka under av olika droger. Främst har han värnat om ungdomarna.

Owe har inte varit den som löpt fram och tillbaka i fullmäktige och pratat om allt. Han har valt att gå upp i ärenden som legat honom varmt om hjärtat. Under mina år på tidningen hade jag mycket att göra med sympatiske Owe. Vi har ibland träffats på stan och pratat om det mesta. För några veckor sedan tog vi en fika på Tutingen ihop utan att det var förutbestämt. Vi bara stötte ihop Precis som Trygg har han kunnat hålla skillnad på sak och person. Ibland var han varit kritiskt mot att jag inte bevakade föreningshändelser som han var inblandad i. När jag förklarade varför förstod han alltid. Särskilt besvärligt kunde det vara i valtider när politikerna reste runt på PR-turnér. Då ville alla att man skulle vara där, så det gällde att hålla en rak linje. Att bara bevaka det som verkligen var intresse för askersundarna.

Owe har också kontakt mej sedan jag slutade på tidningen för medverkan på kristdemokraternas årsmöte och berätta lite om mina möten med partiets politiker. Och det har ju varit några stycken genom åren. Tvingades tacka nej av privata skäl. Men det kanske blir läge en annan gång. Helt klart kommer Owe att saknas i Askersunds politiska liv. Vi pratade ibland om våra snygga namn. Vi kom aldrig fram till varför det just blev Owe. Men vi skiljer oss på en väsentlig punkt. Och det är W. Måste också bekänna en verklig miss när det gäller Owe och fullmäktige. Jag förväxlade i hastigheten hans efternamnet med vänsterpartiets Katarina Raneborn. Och visst är Ranebäck och Raneborn ganska snarligt för att nu komma med en bra bortförklaring. Jag bad om ursäkt och Owe var inte det minsta arg. Även om det skiljer en del politiskt mellan de båda.

Owe hade en rad olika uppdrag som det ofta blir för medlemmar i mindre partier. Nu tar en annan kd-veteran, Erling Johansson, över en del och den andra delen tar Ulf Bladh över. Han är ganska okänd som politiker i Askersund, men hamnar nu i kommunstyrelsen. Men Ulf är ingen nybörjare som politiker. Han var nämligen med och grundade kristdemokraternas företagarråd i Örebro. Ulf var också styrelseledamot i Örebroporten.

OVE DANIELSSON

PS! Kommentera gärna.