Förre polismästaren Håkan Jaldung, har vid sidan av sitt tuffa ledningsjobb vid polisen ägnat sig åt lokalhistorisk forskning. Som pensionär har han utvecklat sin hobby. Forskningen har resulterat i intressanta uppsatser och flera är på gång. På sikt kan Jaldungs arbete komma att resultera i en bok. Det hoppas många på.

I dagarna har Jaldung kommit ut med en mycket läsvärd uppsats om persontransporter i sydvästra Närke. Uppsatsen handlar mycket om Axel och Gösta Andersson som var privatchaufförer hos Munksjö Aspaförvaltning. Underlaget till uppsatsen bygger på intervjuer med Gösta ”Gösta chaufför” Andersson och hans fru Barbro. Uppsatsen har tryckts upp till ett litet trevligt häfte och är riktigt illustrerat med intressanta bilder. Både på fordon och människor.

Axel och Gösta körde under de drygt 70 åren som verksamheten pågick många vackra bilar av olika fabrikat. Det var en väl fungerande verksamhet. Samhällsutvecklingen gjorde dock persontransporterna försvann. Företagsledarna började köra sin egna bilar.

Håkan är uppväxt i Olshammar, men lämnande orten redan på 60-talet. Men han har aldrig glömt sina rötter och sitt ursprung. Sedan lång tid tillbaka är han och hustrun bosatta i Udevalla.

Polisjobbet har han lämnat bakom sig. Förutom forskning ägnar han sig åt en del utbildningsuppdrag på konsultbasis. Mest då utomlands. Han har tillbringat många heta kvällar på hotellrum i varmare länder vid datorn för att skriva lokalhistoria.

-Jag jobbar längs två linjer med mitt hobbyintresse. Det som jag arbetat längst med är !”Heidenstam och Olshammar”. Mitt samarbete med folk från Aspa och Olshammar, samt med Övralidsstiftelsen har varit mycket givande, förklarade Håkan i en tidningsintervju med mej för ett par år sedan.

-Mitt andra huvudinriktning gäller främst transporthistoria i sydvästra Närke. Det som intresserar mej särskilt är just övergången från det gamla brukssamhället i Aspa till et modernt industrisamhälle i Olshammar under första hälften av 1900-talet, upplyste Håkan vid samma intervju.

En av uppsatserna handlar om Ehns busstrafik i Olshammar. Sven Ehn avled i november 2007. Håkan hann i stort att färdigställa sin uppsats innan Sven Ehn avled. Han träffade bussägaren många gånger för att prata busstrafik.

-Det var en stor upplevelse varje gång, särskilt som vi inte hade haft närmare kontakt med varandra sedan 60-talet. Transportföretaget som han lämnade efter sig är ett mycket fint företag, med en modern busspark, berömmer Håkan.

Många som läser det här är säkert intresserade av Håkans uppsats. Hur det ska gå till att få tag på skriften är jag inte säker på. Men det går alltid att kontakta mej via här på bloggen och hemsidan : http://ovedanielsson.se/index.html, så kan jag förmedla.

Själv har jag uppsatsen genom Håkans försorg och vänlighet. Men så är vi också lite släkt.

Ove Danielsson

PS! Kommentera gärna.