Det är viktigt med böcker och då inte bara idrottsböcker som på bilden. På biblioteket i Askersund finns det mesta, både vad gäller böcker, tidskrifter och tidningar.

Rör inte biblioteket i Askersund ! Det är min uppmaning till de styrande politikerna. Diskussioner har förts att biblioteket ska flyttas till Sjöängsskolan när den blir upprustad och ombyggd. Skälet är av ekonomisk art enligt uppgift.

Personligen tror jag inte på idén att flytta in ett stadsbibliotek in i skolan. Eleverna behöver sitt bibliotek. Det är ju ändå deras arbetsplats. Och askersundarna behöver sitt, men allt vad som tillhör ett stadsbibliotek. Samarbetet mellan skolan och biblioteket fungerar utmärkt i dag och säkert kan det göra det även i fortsättningen.

Biblioteket är en mycket trevlig plats att besöka, och så har det alltid varit för mej. Som ung sprang jag till IOGT-lokalen i hamnområdet och lånade böcker. Biblioteket var en ständig källa till glädje för mej som inte hade pengar till att köpa så många egna böcker. Och så var det nog för många. På den tiden var biblioteket inrymt i IOGT. Sedan blev det flytt upp till Sundsbrogatan i lokaler som senare kom att bli min arbetsplats under många år. NA fanns i de gamla bibliotekslokalerna ganska länge.

Blir det en flytt av biblioteket vad det lider, så är ju min undran vad som kommer att hända med de nuvarande lokalerna? Lokalerna kan ju inte stå tomma och på något vis måste Askersundsbostäder som hyr ut lokalerna ändå få in hyran. Eftersom det är ett helägt kommunalt bolag så är det lite grann att byta pengar och ett gemensamt ansvar för oss askersundare.

Det finns också viktiga utrymmen i källaren, med lokal historiska arkivet och allt. Personligen önskar jag att arkiven och allt fanns på samma våning som biblioteket. Det är ändå lite bökigt att ta sig ner i källaren för kolla lokalhistoria. En riktig satsning på det nuvarande biblioteket kanske vore bättre. Det skulle Anders Gustavsson och hans manskap på Askersundsbostäder ordna till elegant om det vore så.

Som journalist höll jag mej alltid utanför diskussioner av det här slaget. Min uppgift var då att redovisa vad som var på gång. Sedan var det upp till läsarna att ta ställning, om förslagen var bra eller dåliga. Men nu är jag en fri man som kan sticka ut hakan om det är så. Och biblioteket har alltid var viktigt för mej och det skriver jag inte för att vara någon märkvärdig kultursnubbe. Böcker är viktigt och bra för huvudet. Mycket bättre en Treo.

Ove Danielsson

PS! Kommentera gärna