Blev ni lurade 1 april? Det är inte något att skämmas för i så fall. En del aprilskämt från förr har blivit verklighet och då är det inte så lätt att hålla isär det hela. Nästan varje tidningen med självaktning har i dag ett aprilskämt. Samma är det med TV och radio.

Själv har jag under mina år som journalist medverkat till en rad aprilskämt. En del har varit hyfsade, en del också mer eller mindre skruvade som ingen människa har trott på. Faktum är också att jag skrivit en artikel i tidningen för några år sedan som publicerades just 1 april. Den var helt seriös, men folk som jag möte skrattade och klappade mej på axeln. ”Hur kom du på det” undrade folk och skrattade. Den dagen funderade jag över min roll som journalist. Tog folk allt som jag skrev på skämt….

Artikeln handlade om att Askersund skulle få ett varuhus i centrala stan med namnet, Nordiska. Och det var inget skämt. Varuhuset öppnade lite senare och drivs fortfarande av Mikael Larsson. Vi kände varandra sedan tidigare genom fotbollen, så vi kunde också tillsammans skratta åt ”aprilskämtet” som verkligen gick hem.

Ett skämt som jag använde 1978 kan bli verklighet framöver. Det handlade om Vattentornet i Askersund. Tornet hade tagits ur bruk. Dåvarande kommunalrådet Sven-Erik Franzén ställde upp utan blinka. En trevlig man som var med på det mesta. Möjligen var Askersund för litet för honom som politiker med lite visioner. Vi enades om att Vattentornet skulle byggas om till bostäder, med en utsikt som skulle bli fantastisk. Sven-Erik följde med mej upp till tornet och pekade med hela handen upp mot tornet som brukligt på dåliga bilder. Det flesta som läste skrattade åt skämtet. Men det fanns en del som hoppade på Sven-Erik, med en undran om det nu ”slagit över helt” för honom. Med facit i hand var vi inte helt fel ute 1978. I dag finns det diskussioner om hur tornet ska användas. Tyvärr får Sven-Erik var med att följa utvecklingen. Han avled för några år sedan. Men finns det en himmel som han kommit till, så ler han nog i dag.

Askersunds stadshotell var en het fråga under många år. Skulle det rivas för att ge plats åt ett servicehus eller inte? Gamla askersundare vill ha kvar hotellet, men till slut togs beslut om rivning och ett nytt hotell vid Sundsbron. Jag fick Askersundsprofilen Gösta Alm med på ett 1 aprilskämt. Han hade då kommit ut med sin bok ”Nordens Hawaii” som handlade om kändislivet på Falsterbohus. Bland annat om hur nuvarande kungen slog runt med flickorna. Det var före Silvias tid.

Gösta hade jobbat på olika hotell och nu ställde han upp ännu en gång. Och han var inte svår att övertala. Gösta och jag kände också varandra väl och det gjorde saken lite lättare.För att rädda hotellet skulle ett kasino öppnas i klass med Monte Carlo och Las Vegas. Gösta var självklar som croupier. När vi skulle ta bilden fanns det ingen raka att håva in pengarna med, så vi fick gå ut till trädgårdsmästaren och låna en vanlig räfsa. Men det gick bra. Men läsarna trodde inte ett ögonblick på skämtet.

Ett skämt som verkligen gick hem och lockade storpublik stod gamla Askersunds-Tidning för 1956. Järnvägsspåret mellan Askersund och Lerbäck skulle rivas up. Tidningen skrev att askersundarna gratis skulle få åka tåglinjen en sista gång innan spåret bröts upp. Det skulle också bli musikunderhållning av Skyllbergs musikkår. Ine på Askersundsverken som ligger intill stationen skulle det bjudas på kaffe.

Flera hundra personer stod och väntade på planen vid stationen för at åka sista turen. Så småningom kom någon på att det var 1 april. ”Resenärerna” smög sig då snabbt från platsen. I efterhand var det ingen som erkände att de blivit lurade. Alla skulle titta på någon annan som blev lurad…

På senare år finns det bara ett 1 aprilskämt i min gamla tidning. Under en period fans det skämt på nästan varje sida och det blev det för mycket av det hela tyckte tidningsledningen. Och det var ett riktigt beslut. Det räcker med ett skämt tycker jag för att inte läsarna ska bli helt förvirrade.

Ove Danielsson