Askersunds bryggeri kommer att leva upp igen. Som
ett minibryggeri i samma lokal där gamle bryggmästare Bergström höll till en
gång i tiden. Bara det. Nu är det Klas Stjenström och Tommy Pettersson som styr
och ställer. Men det gamla namnet är kvar. Klas och Tommy har köpt in
utrustning från ett minibryggeri i Gnesta som planerar utöka sin
verksamhet. Askersundarna har också
varit där och gått utbildning. Det blir en satsning lättöl och starköl. Längre
fram i hösten räknar de båda med att de ska kunna börja tappa upp.
Försökstillverkning av lättöl är redan på gång
-Det är inget
heltidsjobb för oss utan mera en hobby men i lite större skala. Vi har ju båda
heltidsjobb. Lokalerna vi jobbar i är gamla klassiska bryggerlokaler. Bättre än
så kan det inte bli även om det varit mycket jobba att få lokalerna fräscha
igen. Vi har båda pratat om att det skulle vara roligt med en Askersundsöl. Det
blir inga mängder. Vi har utrustning för 400 liter varje körning. Förhoppningsvis kommer vår öl att kunna köpas
på Systembolaget i Askersund. Det vore lite speciellt och roligt, konstaterar de
båda ”bryggarna”.
Klas och Tommy har byggt en läktare där besökarna kan
följa processen . Där ska finnas också möjlighet till ölprovning. Kanske en ny
turistattraktion för Askersund? Bryggeriets långa historia kommer också att
presenteras .
-Provning är tillåtet, men försäljning av
starköl är inte
godkänt. Lättöl får vi sälja och starkölet kommer att finnas på nära
håll att köpa hoppas vi. Det är bara att gå några hundra meter över torget i
Askersund från oss till systemet. Tycker att Systembolaget är en suveräna med
sitt breda sortiment, säger Tommy.
Ägare till bryggerifastigheterna är Klas
Stjernström. Han har förvandlat en av de
stora fastigheterna där minibryggeriet finns till udda hyreslägenheter. Det gav
också möjlighet att ställa i ordning lokalen där ölet bryggdes förr. Och kommer
att bryggas nu.
Etiketten från den tid då Askersunds bryggeri bryggde starköl senast.
Askersunds
bryggeri är ett mycket gammalt bryggeriföretag från 1840-talet. Bryggeriet
lades ner i slutet av 50-talet. Den
ståtliga byggnaden, där Galfa finns i dag, dominerade under en lång period
stadens västra höjdslutning. Men har det tillkommit hyreshus i närheten. Men
visst är bryggeribyggnaden ståtlig. Bruksinspektor Otto Sundblad startade bryggeriet
på 1840-talet, men då på nuvarande Folkets hus gården. Till en början var det
endast svensköl som gällde. Men 1848 anställdes bryggare Weiss från Bayern. Då började
förstås också tillverkningen av Bayerskt öl. Askersunds bryggeri var ett av det
första bayerska bryggerier i landet.
Efter Weiss kom en ny bryggmästare, en Dreihall från Wurtemberg. År 1865
flyttade Sundblad bryggeriet till den nuvarande platsen på västra slutningen
vid gamla kyrkogården. Och nu är det dags för en ny epok med uppehåll ett antal
år.
PS! Ytterligare bilder finns på na.se-Nyheter-Askersund-Oves blogg