Bloggen var inne i papperstidningen söndag den 21 som en krönika. Skriver en sådan var fjortonde dag i papperstidningen. Några har ju inte tidningen så därför får den också gå på min blogg. Och då kan jag också lägga med några bilder. I tidningen finns det inte utrymme för sådant.

Ingen i Askersund behöver vara orolig för att inte kunna bli fin i håret till helgerna. Alla kan få fina lockar med någon slinga i eller någon annat elegant utan att behöva vänta i veckor. Själv behöver jag aldrig tänkta på det där längre. Får vara rädd om de strån jag har kvar. För övrigt har jag haft och har släktingar som sysslar med hårvård. Som barn fick jag gå till en person som klippte ”karottfrisyrer”. Alla såg likadana ut när de lämnade frisörstolen-en köksstol. Men det var billigt och bra. Nu finns ju också fina apparater som både klipper och rakar så nu är jag självförsörjande om man säger så.

Runt torget i Askersund och strax intill finns ett stort antal frisörsalonger i dag. Väldigt många för att vara en liten stad som Askersund. Alla har sin kundkrets och väntetiden är kort. På en del salonger är det bara att gå in och sätta sig och vänta. Förbeställningar behövs inte. Vilken service! Tror aldrig det funnits så många salonger tidigare. I början på förra seklet var det skomakare som dominerade hantverken. Läste i någon skrift att det fanns 12 aktiva skomakare i stan, men det var på den tiden man aldrig slängde sina skor. De skulle lagas.

Förr i tiden fanns en mycket populär frisör i Askersund, Sven Hagman, som cyklade runt till sina kunder med en unikabox på pakethållaren fylld med frisörprylar. Kundkretsen var stor och cykelrundorna långa. Det handlade inte bara om klippning utan också social samvaro. Hagmans besök var en höjdpunkt. Och så blev man fin i håret samtidigt. För många var det nog inte huvudsaken. Hagman var också en mycket skicklig tecknare. Många askersundare har hans bilder på väggarna. Ofta tecknande han av motiv från bilder och vykort.


Bild: Mikael Bäckström

Bild: Ulla –Britt Jonsson, från boken ”Askersund –småstad vid norra Vättern”.

En gång i tiden jobbade jag ihop med en äldre man som klippte hår på fritiden. Han ansvarade för klippningen vid ett äldreboende ute i bygderna. Han berättade ofta om sin fritidssysselsättning, som ändå gav några kronor. Mest nöjd var han med att ha hunnit klippa så många som möjligt på kort tid. En merit. När det gick som bäst kunde han klara av alla åldringar på en förmiddag. Och de var ändå ganska många. Tror inte frisörerna har den inställningen i dag. Vad jag förstår blev åldringarna ganska nöjda trots det höga tempot. Men kraven var inte så hårda och valmöjligheten för att bli klippt inte så stor.

Märta ”Göteborgs-Posten”.

Bild: Kjell Johansson

Teckning Sven Hagman efter Kjell Johanssons bild

Sätter hungern in efter frisörbesöket i Askersund är det bara att ta en pizza. Det finns också många pizzerior att