Det tog 109 år innan IFK Askersund fick sin första kvinnliga ordförande. Namnet på den historiska kvinna är Petra Gustavsson. Hon har varit aktiv inom IFK olika sätt i ett antal år. Petra har också suttit i styrelsen tidigare, så rutinen finns från sådant arbete, nu när hon tar hand om hela föreningen. Petra jobbar till vardags på kontoret vid Munksjö i Olshammar.

Företrädarna på posten har ofta suttit väldigt länge, med undantag för de senaste åren. Men med Petra blir det nog en återgång till det gamla. Kanske inte så länge som legendariske Torsten Carlsson, men några år blir det säkert. Kan nämna att köpman Torsten Carlsson valdes till ordförande 1909 och satt fram till 1948. Det blev 39 år på ordförandeposten för Carlsson. Namnen Bertil satt också i många år. Det tar lite tid med jämställdheten, 109 år, men nu verkar IFK verkligen vara på gång.
Tre av de tyngsta posterna i föreningsstyrelsen innehas nu av tre kvinnor . Petra Gustavsson , ordförande, Anna-Lena Johansson , kassör och Johanna Häll, sekreterare.
Det kan också nämnas att Petra också finns med som ny ledamot i länsförbundets valberedning. Sedan tidigare finns där askersundaren Roger Lindh.

Problem med träningsplaner

Den gamla bandyklubben IFK Askersund, driver i dag endast fotboll. Ungdomsfotbollen är stor med massor av lag både för flickor och pojkar. Det råder stor brist på träningsplaner så här års. Tittade upp till Solberga IP en kväll och då höll ett flicklag på och tränade vid en liten bilparkering. Det kan inte var roligt varken för spelare och ledare. Samtidigt låg den stor isbanan helt öde. Till nästa säsong räcker det nog att spola upp halva banan, när det ändå inte finns någon bandy. Då hade det åtminstone funnits en liten yta att träna på.

Vid Närlundaskolan finns en kommunal grusplan , men den är inte plogad. Enligt ledarna som jag träffade finns de ingen kommunal instans som tagit på sig den uppgiften. I dag får kommunlagen åka norr ut till Kumla och Hallsberg för att träna på uppvärmda planer. Och det låter sig inte göras med massor av ungdomslag. Det kostar också pengar att hyra sådana planer på en annan ort.
En ung person lämnade in ett medborgarförslag om att kommunen skulle satsa på en uppvärmd gräsplan för en tid sedan, men svaret blev att det inte fanns några pengar.

Men nog borde politiker och kommunchef sätta sig ner ännu en gång och fundera över hur det ska kunna hjälpa fotbollsklubbarna i kommunen med bättre träningsförhållanden. Kanske det går att hitta en lösning tillsammans. En uppvärmd gräsplan skulle naturligtvis vara en av lösningarna. Som gamla fotbollspelare skulle det glädja. Tycker det är för enkelt att bara avfärda medborgarförslaget med att det är för dyrt. Då har man inte kollat på vilka insatser de här klubbarna gör.
IFK:s nya ordförande, Petra, och medlemmar från övriga kommunklubbar får ta ett allvarligt snack med de styrande. Börja med kommunalrådet Per Eriksson och kommunchef Madde Andersson. De är säkert resonabla och kanske kan komma på något. Tillsammans med kommunens fotbollsföreningar.
Artikeln finns också på na.se under Askersund

Ove Danielsson