Från invigningen av Torgbrunnen 1943. Konstnär Folke Dahlberg i samspråk med prins Eugen.

Minnesutställningen över Folke Dahlbergs konst och författarskap visas just nu vid en utställning i Hamnmagasinet. Har skrivit om det tidigare. En bild på utställningen visar Folke vid invigningen av torgbrunnen vid Askersunds 300-årsjubileum 1943. Det var konstnär Dahlberg som stod för relieferna på torgbrunnen.

Först tänkte kommunen anlita en firma i Västergötland som högg gravstenar. Men det blev protester mot det förslaget , bland annat av kulturpersonligheten och redaktören Joel Haugard. Han tyckte det var ett bedrövligt förslag. Ansvariga vid kommunen tänkte om.

Men det jag tänkte skriva om var en händelse jag fått berättat för mej av redaktören Johannes Kjerrström. En mycket udda händelse. Tror till och med han har skrivit om det hela. En mycket udda kommunalt bråk som till och med fick dåvarande borgmästaren Gunnar Bretzner att rodna.

Inför 300-årsjubileet och festligheterna i Torgparken, rök bryggeridisponenten och högermannen Fredrik Nilsson, ihop med socialdemokraten och brevbäraren Axel Sundström. Bråket gällde hur sofforna i parken skulle placeras inför jubileet. Sundström ville att sofforna skulle placeras norr om parken där Centrumhuset finns i dag. Nilsson ville placera sofforna i parken utefter gatan mot torget. Det hela höll på att urarta till en politisk kamp mellan socialister och borgerligheten.

Posttjänstemannen Axel Sundström

Sundströms förslag vann, men det retade Nilsson till den milda grad att han klistrade på en skylt på en soffa med texten.”Denna soffa är reserverad för posttjänstemannen Axel Sundström.” Det var just på den soffan Sundström brukade ta en vilopaus under sina brevbärarturer. När Sundström upptäckte skylten blev han ursinnig. Han nöjde sig inte med det ,utan tog stämning för ärekränkning på sin antagonist Nilsson.

Domare Bretzner och två nämndmän tyckte det hela var mycket pinsamt och att det liknade mera Grönköping än Askersund. De valde också att skjuta upp huvudförhandlingen. Intensiva medlingsförsök sattes igång. Vid ett tillfälle samlades också de båda herrarna med respektive sekonder.

Disponent Fredrik Nilsson

Enligt Kjerrström bjöd disponenten på grogg och god mat. Det var då inte så underligt att den pågående klasskampsparollerna upplöstes under kvällen. Parksoffedramatiken stora frågetecken rätades ut till ett utropstecken. Kjerrström berättade att det hela slutade med glam och skoj efter ett par groggar. Det blev också handslag, ryggdunkar och det inte rådde några ideologiska skillnader när det gällde parksoffornas vara eller inte vara. Det hade inte så stor betydelse var parksofforna placerades. Inte behövde man bråka om några parksoffor. De var de båda helt eniga om efter kvällen. Fick aldrig klart för mej sedan hur sofforna placerades vid 300-årsjubileet?

God mat och några rejäla groggar kan lösa de flesta problem är kontentan av det hela. Kanske något för dagens politiker i Askersund att testa…

Kungligheter och andra honoratiores fick som tur var aldrig reda vad som hade föregåtts i samband med det festliga 300-årsjubileet och invigningen av Dahlbergs torgbrunn.

Korsningen Stöökagatan-Lilla Bergsgatan vid Petterssons fotoateljé. I bakgrunden syns posttjänstemannen Axel Sundström. Tog med bilden för att den var fin och lite nostalgi skadar aldrig

Leif Linus har vidragit med bilder

PS! Kommentera gärna . Det skulle var trevligt