Det växer så det knakar i Oxgropen just nu. Löken har redan kommit långt.

Askersunds gamla marknadsplats och koloniområde har genomgått en del förändringar genom åren. Tennisbanan som fanns där ersattes med en garagebyggnad. Själva koloniområdet har dock varit ganska oförändrat. De senaste åren har området fått stå och förfalla. Några få odlare har kämpat med sina kolonilotter.

Centerpartisten Kerstin Svärd såg till att ordna fram EU-pengar till en satsning på Oxgropens koloniområde. Arbetet är i full gång. Nu vill Kerstin tillsammans med socialdemokraternas Solveig Samuelsson, ta ytterligare ett steg. Nämligen att få uppföra små stugor på i område, på max 15 kvadratmeter. Det är något helt nytt för området.

Enligt de båda politiska kvinnorna skulle små stugor ge en ytterligare dimension för människor som vill odla och få en social gemenskap. Oxgropens läge är lika bra som skyltfönster vid riksväg 50 som de små båthusen vid Sundsängen anser de båda.

Liknande hus som båthusen vid Sundsängen kunde vara lämpigt också i Oxgropen anser de politiksa motionärerna

Intresset för odlingslotterna vid Oxgropen har ökat sedan det började hända saker på området. Under några år har det varit ganska trist med alla igenväxta odlingslotter. 70 procent av svenska folket har möjlighet att odla i egen trädgård, vid sommarhuset, på balkongen eller altanen. En kolonilott är ett utmärkt alternativ för de som inte har någon annan plats att odla på.

Svärd och Samuelsson vill i en motion till fullmäktige att kommunen planerar och möjliggör för ett framtida kolonistugeområde på kommunens mark vid Oxgropen. Drift och ansvar skulle ligga på en koloniförening. Kommunens kostnad skulle vara plankostnaderna.

Själv har jag en del erfarenhet från olika aktiviteter vid Oxgropen. När tennisbanan låg där kollad jag och en del andra grabbar på när folk spelade tennis. För att få en nyckel och komma in till banorna krävdes medlemskort i tenisklubben. Men det fick räcka med att titta. Det fanns inte pengar till medlemskort, så det fick bli fotboll och bandy.

Som grabb minns jag också att zigenarfamiljer slog upp sitt läger i Oxgropen under några sommarveckor. Familjerna bjöd ofta på underhållning av olika slag och ibland något bröllop. Det var spännande både för oss grabbar och askersundarna i stort. Jag har själv också haft en odlingslott i område. Det var en roligt tid med mycket trevligt umgänge.

Tennis i Oxgropen på 20-talet

Missionsförsamlingen hade ungdomsläger i Oxgropen på 30-talet. En lagom bit att resa för de unga på den tiden.

Som vanligt har Leif Linus hjälpt till med en del gamla bilder

PS! Kommentera gärna . Det skulle vara trevligt.