Ett gammalt vykort från Askersunds torg. Då var det inga problem med parkeringar som synes. Inom kort kommer några av husen få skyltar som beskriver husens historia. Frågan är vilka…

Föreningen Gamla Askersund har arbetat fram informationsskyltar om några byggnader i Askersund. Kenth Lundström i föreningen har tagit fram texterna. Skyltarna ska placeras på husen, så var och en kan läsa om huset och vilka verksamheter som funnits där. I många städer finns det redan sådana skyltar och nu kan även Askersund sälla sig till den byggnadshistoriska skaran. Kommunen har bidraget med pengar till skyltarna.

Norrys pris till stadens förskönande har funnits sedan lång tid tillbaka, men det är inte riktigt samma sak. Den skylten berättar inte något om husets historia. Det har mera varit en hedersbetygelse till husägare, som skött sin hus väl. Eller rustat på ett bra sätt som gjort att husen bevarat sin karaktär. Föreningen Gamla Askersunds skyltar är . Vid onsdagens Nationaldagsfirandet i Hembygdsgården tilldelades Peter Gylling priset. Han och Per Johansson har byggt om och rustat gamla Frälsningsarméns lokal till lägenheter.

Frälsningsarmén 2010

Stadsfullmäktiges ordförande Norry donerade pengar till ”stadens förskönande”. Här promenerande på Sundsbrogatan.

Den 13 juni håller Föreningen Gamla Askersund födelsedagsfirande med rundvandring och avtäckning av informationsskyltarna. Samlingen sker på Lilla Cafeét klockan 18.30. Samlingsplatsen bäddar också för fika och korv med bröd. Precis som födelsedagsfester ska vara.

Vad jag förstår kommer skyltarbetet att fortsätta. Det finns många fina hus i Askersund en lång historia. Men någon stans måste man börja. Heder åt den ”gamla föreningen”. Än så länge är det mycket hemligt vilka hus som ska få de första fem skyltarna. Tror det är bara styrelsen och husägarna som vet om det ännu. Vilka hus som kommer att märkas upp blir det den stora överraskningen den 13 juni, så det är bäst att ta sig till Lilla Caféet för att inte missa något. Har försökt tjata till mej uppgifterna för bloggens räkning, men det har varit tvärstopp. Och någon Saida som kan spå in i framtiden är jag inte. Är inte ens släkt med henne.

PS1 Kommenteera gärna . Det skulle vara trevligt