Annette Wallin driver Klockargården i Askersunds Hembygdsgård

Köket i Klockargården ska byggas ut. Det är ett efterlängtat bygge. Sondér och grabbarna förbereder bygget.

När jag var grabb fanns det många caféer i Askersund. Ställen där vi kunde gå in och beställa en halv kaffe och en bulle när det var magert i kassan. Och det var så för det mesta. Vet inte om det går att beställa en halv kaffe i dag? Har aldrig försökt. Skulle nog inte våga.

Många ”fikaställen” försvann under 60-talet, men i dag är skadan reparerad. Nu finns det många ställen igen. Både med kaffe och mat. Särskild då i hamnområdet. Det är bara att välja och vraka. Paret Franzéns Hamnhus är en trevlig nyhet. De har förvandlat gamla Kyrkskolan till ett ställe både med fika, mat och övernattning. Intill kajen på samma sida som Landskyrkan finns ett fika-och matställe. Vidare har grabbarna på Bella pizzeria vid COOP slagit upp portarna till Strandhugget igen. Det finns ytterligare matställen i Hamnområdet, men jag kan inte räkna upp alla. Flera av de nämnda näringsställena har jag besökt under försommaren.

Minns när Tradjazzfestivalen hölls första gången. Det blev kaos när det gällde matställen. Askersund var inte förberedd på att det skulle komma så mycket folk. Det blev något av en publikinvasionen. Folk letade efter ställen där det fanns något ätbart att köpa. Året efter var det ingen som behövde gå hungrig. Mat-och fikaproblemen hade rättas till av näringsidkarna.

Tradjazzfestivalen med Kesser Nilsen i centrum. Första året fick den stor apubliken leta efter mat.

Senast var jag uppe i till Klockargården Hembygdsgården som fått en ny hyresgäst i Annette Wallin. Hembygdsföreningen har börjat förbereda ett välbehövligt tillbygge av köket. Lennart Sondér och grabbarna kör hårt. Det är bara att önska Annette lycka till.

Kaffeservering i Hembygdsgården har gamla traditioner, även om det för ett antal år sedan skedde vid stugan på berget en bit från de övriga stugorna. För många askersundare var det en söndagsutflykt och träffpunkt. Gamla bilder talar sitt tydliga språk träffpunkten -Kaffestugan. Grands konditori inne i staden drev serveringen under sommarhalvåret. I dag finns skolmuseet där.

Föreningen Gamla Askersund jobbar nu med en kartläggning av alla caféer som funnits i centrala Askersund. Kanske det blir en skrift så småningom..

Lägger in både nya och gamla bilder. Som vanligt har Leif Linus hjälpt till med bilder.

PS! Kommentera gärna . Det skulle vara trevligt