Eric Englund fick ett mycket snabbt svar om Askersunds torg. SE föregående blogg. Och så säger man att myndigheter år långsamma och inte har någon service. Helt fel i det här fallet.

———————————

Hej!

Här kommer svaret från Örebro. Eller åtminstone början på svaret. Snabbt besök på platsen och snabbt svar från myndigheten. Troligen är det författarinnan jag råkade fota på torget i morse, se bifogad fil.

Hälsningar

Eric Englund

__________________________

Hej Eric!

Jag är ansvarig för detta ärende och jag var nere på torget i morse och såg dessa stenrader. Leif Karlenby från Arkeologgruppen är den arkeolog som övervakar arbetet och som dokumenterar lämningarna. Han kommer även att skriva en rapport som vi senare kan skicka till dig.

Du undrar över vilken funktion dessa stenrader har haft och jag kan inte svara på om de har haft någon annan funktion än att skapa ett mönster och hålla småstenarna på plats. Du har helt rätt att raderna ligger med jämna mellanrum och vad jag såg i morse var att de ligger mitt på torget och inte ute på kanterna. Förmodligen har man återanvänt den mindre stenen vid bygget av det nuvarande torget medan de större stenarna fick ligga kvar.

Jag skickar dig gärna rapporten digitalt när den är klar men du får gärna höra av dig igen till mig eller Leif om du har ytterligare funderingar kring torget. I nuläget kanske vi inte kan svara exakt om de har haft någon viss funktion men vi får återkomma om vi hittar något som kan styrka detta.

Med vänlig hälsning Maria Waldebrink

Maria Waldebrink

Antikvarie, Plan och kultur, Länsstyrelsen i Örebro län