Folke Dahlberg och Prins Eugen vid invigningen av torgbrunen i Askersund 1943. Just nu finns en utställning om Dahlberg i biblioteket och i sommar blir det en störrre utställning om honom i Hamnmagsinet.

Utställningarna avlöser varandra i Askersund under sommaren. Just nu finns en utställning om Askersundskonstnären och författaren Folke Dahlberg, i biblioteket . En kort film om Folke Dahlberg visas. Jonas Modig berättar och Folke själv läser en av sina dikter.

Utställningen pågår fram till den 8 juni, då det blir en stor utställning om Dahlbergs konstnärskap i Hamnmagasinet. Det är årets ”Sommarutställning” i magasinet.

Hembygdsföreningens utställning i sommar kommer att handla om Askersund på 50-talet. Och om världen i stort vid samma tid.

Leif Linus kommer att plocka fram bilder till utställningen i Hembygdsgården. Själv bidrar jag med lite texter.

Den 17 juni till och 5 augusti, kommer det att finnas en utställning i Askersunds Hembygdsgård under rubriken ”Askersund under 50-talet”. Jag själv och vännen Leif Linus lite inblandade. Linus med bilder och jag med texter som de flesta plockats från bloggar jag skrivit. Det känns hedrande att bloggarna skulle vara så intressanta även för andra. Alf Anneborg håller i det hela. Askersundsmaterialet ska matchas mot det som hände ute i stora världen samma tid. En trevlig idé. Det kommer också att finnas med ett antal typiska 50-talsprylar att titta på.

Ingrid Bergsten och Patrik Danielsson, blir sommarens utställare på biblioteket i Askersund, med akvarellmålningar.

Sommarutställningarna i biblioteket fortsätter den 11 juni -17 augusti, med en utställning av Ingrid Bergsten och Patrik Danielsson. Det handlar då om akvareller med Askersundsmotiv. Jo, Patrik, är min grabb. Han bor inte i Askersund längre, men han har inte glömt ”sitt Askersund”. Ingrid har gjort sig känd i Sverige för sina målningar och teckningar av grisar. Men hon kan annat också. Ingrid har funnits med på en rad utställningar genom åren. Under många år var hon i ”landsflykt” men har flyttade hem till Askersund igen.

Även Patrik gör en del andra teckningsjobb och illustrationsjobb. Under en period arbetade han vid Munksjö i Olshammar. Under sina raster där passade han på att dokumentera med sin penna vad som hände på arbetsplatsen. Många av Patriks gamla arbetskamrater minns ännu teckningarna har jag förstått, trots att det är ett antal år sedan.

Det blir alltså en fin sommar för alla som vill gå runt och kolla på utställningar i Askersund. Det är bara att tacka och ta emot.

PS! Kommentera gärna. Det skulle vara trevligt.