2012

2002 med inbjudan gäster

Hyresgästerna i Soja och Anita Johanssons hus i Askersunds hamn hade jubileumsfest i veckan. Det bjöds på god mat och trevlig samvaro, som det ofta görs husets trevliga samlingsrum.

Det var tio år sedan till midsommar som de första hyresgästerna började flytta in i det attraktiva hamnområdet. Själv gjorde jag ett inflyttningsreportage hemma hos ägarparet då. Från paret Johanssons balkong- och från många andra ballonger i huset-är utsikten bort mot Landskyrkan och hamnen imponerande. Och hyresgästerna trivs verkligen.

Tomten där huset byggdes stod öde länge sedan Centralföreningen hade rivit sina byggnader. Det blev en skräpig och ful tomt i det vackra hamnområdet. Ett fult sår. HSB hade stora planer på att bygga ett exklusivt bostadsrättsområde. Intresset var dock inte tillräckligt stort. Lägenheterna blev för dyra.

Det var då Soja kom in i bilden. Han erbjöd kommunen att bygga ett attraktiv seniorboende med hyresrätt. Ansvariga vid kommunen tog emot förslaget med öppna armar. Många som har flyttat in i Sojas hus har sålt sina hus till yngre personer. Det är ett måste om Askersund ska kunna överleva sa Soja den gången och det stämmer väl fortfarande.

Sojas hus från Storgatan

Huset rymmer 14 lägenheter. Det finns gott om gemensamhetsutrymmen, som bastu med bubbelpool, samlingsrum för fester och lite större arrangemang. Som ett 10-årsjubileum. Det finns också hobbyrum, solaltan ut mot sjön, samt övernattningsrum för de som gästar huset.

Soja köpte ödetomten av kommunen för 1,2 miljoner kronor. Totalt har bygget kostat en bit över 20 miljoner. En lyckat satsning som alla verkar nöjda med. Allt från ägarna, till hyresgäster och de styrande i kommunen.

Så här såg det ut i hamnen innan Soja byggde sitt hyreshus. Centralföreningen rev sin fastighet. Tomten stod sedan öde i ett antal år.

Bild:Kjell Johansson

PS! Kommentera gärna. Det skulle vara trevligt.