Christer på sin ballkong i centrala Askersund.

För några veckor sedan kom Askersundsförfattaren Christer Eriksson ut med en ny bok med titeln ”Lägg en slant under tungan”. Recensenterna i de stora tidningarna har öst lovord över Christer och hans bok. Claes Wahlin i Aftonbladet skriver att det handlar om ” en av de stora i det svenska författarskapet”. Ingrid Elam i DN skriver att Christers språk är ”vackert som ett ”gammalt lieorv”. Tätt mjukt och glänsande.

Det är bara att gratulera vännen Christer till boken och pressrosorna. Själv är han en lugn och stillsam man som aldrig framhäver sig själv. Han visar istället sin kunskaper i handling, som i sitt författarskap.

Lägger med några valda stycken ur recensionerna.

Claes Wahlin Aftonbladet

Ingrid Elam.DN

Den 10 april skrev jag en blogg om Christers bokutgivning. Lägger med den igen som lite information om Christers författarskap:

Christer Eriksson-bosatt i Askersund sedan ett antal år tillbaka- har kommit ut med en ny bok. Namnet på boken är ”Lägg en slant under tungan-Rapporter från ett laboratorium”. Det är en okonventionell familjekrönika med viss anknytning till Christers tidigare böcker, särskilt den kritikerrosade ”Handens hjärta” från 2007 och ”Betraktelser under spelets gång”.

Boken handlar om en sträng och egocentrisk fader. Men bakom fasade döljer sig djup, oförlöst kärlek. Sonen-Minet-identifierar sig med fadern. Det är en smärtsam och dramatisk process. Ofta har Minnet förts in på avvikande, smala och mörka vägar. Nu ligger fadern på sin dödsbädd, och minnet står äntligen för möjligheten att helt sonika bli sin egen.

Christer har gett ut et tiotal romaner och belönats bland annat med Svenska Dagbladets litteraturpris 1986, Litteraturfrämjandets Stora Romanpris 1991 och Samfundet De Ni pris 2008. Brutus Östlings bokförlag symposion, har gett ut boken.

Kan väl nämna att Christer och jag är mycket goda vänner om någon undrar varför jag använder bara hans förnamn och lämnat Eriksson utanför i den löpande texten. Han är en mycket vänlig och anspråkslös person som inte så gärna berättar om sin kritikerrosade böcker. Till skillnad från många andra.

-Ska jag berätta för publik om mina böcker så är kravet att de först läst böckerna. Det går inte att berätta om böckerna annars, förklarar Christer.

”Böckerna är ett språkligt hantverk av hög klass. Ett märkvärdigt författarskap”, skrev Claes Wahlin i Aftonbladet, efter Christers roman ”Handens hjärta”. Mats Gellerfelt i Svenska Dagbladet var också smått lyrisk. Läs nedan:

Vad jag förstår kommer biblioteket i Askersund att ta hem Christers nya roman med det snaraste. Det är bara att ställa sig på kölistan för att få en fin och lite ovanlig läsupplevelse av Christer.

PS! Kommentera gärna. Det skulle vara trevligt