Mässor av olika slag är populärt. Nyligen avslutades mässan i Askersunds hamn som hade marin-och näringsliv som tema. Näringslivschef Henrik Olofsson, publik och utställare verkade vara mycket nöjda. Inte för jag pratade med Olofsson, men han såg väldigt glad ut när vi hälsade på varandra på lite avstånd under invigningsdagen. Han hade annat för sig än att prata med en före detta journalist. Men jag pratade med en del andra som tyckte det var mycket trevligt, så jag har bra på fötterna i mitt påstående.

Men mässor är inget nytt i Askersund. Leif Linus och jag har letat fram lite nostalgibilder från mässor som varit. Till och med en vimpel från mässan 1950 har jag lyckats bevara i mina gömmor. Tydligen hölls en stor mässa i Askersund tredan 1901. Det visar gamla bilder. Mycket folk och festligt. Platsen var gamla Stadsskolan (där Sjöängsskolan finns nu).

Mässaktivitet på gamla IP 1950. Landshövdingeparet Olsson på ingång i sällskap med borgmästare Bernhagen.

1950 hade en del mässevenemang förlagts till gamla IP. Som gymnastikuppvisningar. Några mässor har varit i Närlundahallen och var i gamla Askersundsverken. I Hantverksföreningens lokal (Folkets hus) har det också hållits mässor. Till det här ska också läggas äldreomsorgsmässor.

Mässa vid gamla Folkskolan 1901

Bergqvist yllefabrik i Askersund hade egen monter vid mässan 1901

En del mässor hölls i nuvarande Folkets hus. Då 1900 var det hantverkarnas eget hus.

Utställare vid mässan 1950.

Mässparad på Sundsbrogatan 1950

Aspa musikkår ställer upp inför mässparaden 1950

Populäre Kaffe-Petter,Kurt Randelli, kom till mässan 1950. Här tillsammans med Henry Pettersson. Kaffe-Petter hade gjort sig ett namn i radions ”Frukostklubb”

Och så finns det förstås kyrkliga mässor, men det är en helt annan sak…

PS! Kommentera gärna . Det skulle vara trevligt