Sydnärkes miljöförvaltning har ansökt om att få skjuta skarpt i tätbebyggt område. Det låter hemskt, men så farligt är det inte. Det handlar om att få skjuta fåglar och andra djur som förorsakar sanitära olägenheter i samhället. Vilka djur det handlar om är jag osäker på. Börjar bli lite orolig för min katt Alice. Men hon har ett fint halsband köpt vid Granngården för hela 35 kronor. Bara det…

Det finns dessbättre godkända kommunala jägare som kan anlitas vid behov. Vem som helst får alltså inte börja panga på de besvärliga djuren. Jägarna får också ersättning för sina insatser. Det ska vara ordning och reda på det hela. Och betalt som sagt.

Under min tid som journalist kom en person inrusande på redaktionen i Askersund och berättade upprört om en man som smög omkring med ett gevär i Strandparken på kvällarna. Den upprörde besökaren förklarade att den mystiske personen smög bakom de stora träden i Strandparken. Besökaren var helt enkelt livrädd att gå ut med hunden på kvällen.

Det hela lät mycket allvarligt, så jag ringde upp polisen och frågade om de hade hört något om en person med gevär i vackra Strandparken. Polisen som tog emot samtalet svarade en aning besvärande att det var just han som smugit omkring. Han var kommunal jägare och hade fått i uppdrag att skjuta bort några kanadagäss, sedan folk klagat. Men de är svåra att skjuta och lättskrämda. Därför valde han att skjuta lite senare på kvällen och smyga lite. Men det visste inte min upprörde besökare om. När personen kom tillbaka kunde jag lämna ett lugnade besked. Hundturerna i Strandparken kunde återupptas utan problem.

Här hemma på garageväggen hänger sedan något år tillbaka ett halvt älghorn. Och jag kände älgen. Hur nära man nu kan känna en älg? Hornet har verkligen kommit till användning och jag tänker varje gång på min kamrat älgen när jag hänger upp en kratta eller spade på prydnaden som burits av skogens kung. Det är just därför jag tar upp frågan om Sydnärkes miljöförvaltnings begäran i min blogg. Det finns en koppling. Just den här älgen var halvtam och kom in i trädgårdarna ibland och åt av allt det goda. En vintermorgon fick jag besök. Rönnbären lockade och det är alltid trevligt att få besök av en älg. Det händer inte så ofta. Om det överhuvudtaget har hänt tidigare på Ugglegatan?

Många blev skrämda av älgen och den kommunale jägaren kontaktades. Innan det ståtliga djuret gick till de sälla jaktmarkerna så petade han av sig hornen. Älgar brukar göra så har jag fått berättat. På en springrunda runt Gårdsjön strax efter besöket hemma hos mej låg hornet på vägen. Lite blod fanns också i snön. Det hade precis hänt. Jag plockade upp hornet och fortsatte på min runda. Folk som jag mötte tycket nog det var en märklig syn. En joggare med älghorn! Normalt brukar motionärer använda stavar. Men aldrig ett halvt älghorn.

Askersunds kommun har inget emot lite skottlossning när det behövs. Bara det är under ordnade former tycker kommunstyrelsen.

PS! Kommentera gärna. Det skulle var trevligt