Klockargården i april 2012

Klockargården på sin ursprungsplats vid Storgatan

Norra Vättersbygdens Hembygdsförening laddar som bäst inför sommarens många aktiviteter. Lennart Sondér och hans gäng jobbar hårt för att allt ska klaffa. Gänget gör ett imponerande arbete. Jag var själv där på frukostfika för några veckor sedan. Det var massor av folk och stämningen var mycket högt. Ett verkligt trevligt gäng. Läser man föreningens hemsida så är det också många aktiviteter på gång.

Köket vid Klockargården ska byggas ut och det är ett stort jobb föreningen står inför. Det blir inte färdigt i år, men utbyggnaden är nödvändig för den som ska driva serveringen.

Klockargården kom till Hembygdsgården i början på 70-talet. Byggnaden flyttades från Storgatan. I dag är det en livsviktigt byggnaden för föreningen och Hembygdsgården.

Serveringen vid Klockargården har funnits sedan mitten på 1970 talet. Från och med våren 2012 arrenderas Klockargården av, Annette Wallin, som bedriver verksamheten under firmanamnet Klockargården Kök och Servering.

Ambition är att erbjuda en omväxlande meny baserad på genuina och traditionella rätter. Till vardags serveras Lunchbuffé som grundar sig på traditionell svensk husmanskost. Inriktningen på helgbuffé samt till olika arrangemang är också mat med traditionella smaker men här erbjuds rätter som känns litet mer exklusiva men utan att för den delen är allt för krångligt. Allt enligt Annette Wallin.

Det var en stor uppgift hembygdsföreningen tog på sig när Klockargården skulle flyttas en gång i tiden. Föreningen fick huset till skänks. Förhoppningen var att kunna sätta upp huset direkt, men det visade sig att projektet blev allt för kostsamt. Därför tvingades föreningen ha Klockargården liggande under pressningar i drygt tre år innan projektet kunde påbörjas.

Kantor Lönner med familj vid Klockargården vid Storgatan

Organist Carl Malmsten med familj vid Klocargården

Detta blev möjligt genom att man startade en stor insamlingsdrive bland medlemmar och andra intresserade. Offerviljan var stor. Sutterängvåningen blev ett utrymme för toaletter. Kommunen anslog pengar till det bygget. Ursprungligen var bygget kostnadsberäknat till 75 000 kronor, men det räckte inte. Därför startades en ny insamling till merkostanden och till inventarierna i Klockargården. I den insamlingen var dåvarande ordförande Nils Björck drivande. Han drog sig inte för att gå på folk som hade onödigt gott om pengar att skänka en summa till hembygdsföreningen. Och Klockargården.

Leif Linus har bidragit med bilder och jag själv med några färgbilder.

PS! Kommentera gärna .Det skulle var trevligt