Tradjazzfestivalen i Askersund kommer att få en helt ny kostym i år. Det är ett jubileumsåren med en breddad festival. Kultur-och fritidsnämnden vill skapa en folkfest för hela familjen. Det blir en breddad festival med flera olika jazzstilar enligt arrangörerna . Alla ska trivas, vuxna, ungdomar och barn.

Förändringen gillas dock inte av alla, men mer om det senare. När Tradjazzfestivalen startade en gång i tiden var en av publikfavoriterna Kesser Nilsen i Carlsbergs Brassband. Gatuparaderna som han ledde skapade feststämning som höll i sig under hela festivalen.

En gång på tidningen gjorde jag och kollegan Irmeli, ett reportage om Kesser i hans hemstad i Hilleröd, Danmark. Många hade fått för sig att alla jobbade på bryggeriet och bara drack öl. Men så var det inte. Kesser var föreståndare vid en förskola-och fritidshem. I Danmark var han stor inom barnomsorgen med massor av föreläsningar både i skolor, radio och TV. Hur som helst var det ett mycket trevligt besök.

Men nu är det andra tider. Publikintresset för festivalerna har minskat och nämnden ansåg väl att något måste göras för att locka folk. Och hela familjer. Vädret brukar vara helt avgörande när det gäller publiktillströmningen om man bortser från de verkliga jazzfantasterna som inte bryr sig om vädrets makter. Jag tänker på spontanbesökarna som är ett måste för att festivalen ska gå ihop ekonomiskt vad jag kan förstå.

Tidigare har festivalen hållits i tre dagar med avslutning i Hembygdsgården. Den här gången nöjer sig arrangörerna med två dagar den 15-16 juni. Programmet ser ut så här:

Rigmor Gustafsson kommer till Askersund

Foto: Andreas Lundberg

John Polman kommer också

Peori är givna vid festivalerna i Askersund

Claes Jansson kommer också

Som jag nämnde i början finns det delade meningar om nysatsning på Tradjazzfestivalen. En jazzälskare från Norrahammar har skrivit följande beska brev till Askersunds kommun:

Årets festival blir en verklig test publikmässigt. Var det bättre förr, eller behövdes det något nytt. Det ska bli spännande att följa det hela.

Har lagt med några nostalgibilder från 1990-talet.

Gunhild Carling var i Askersund och blev senare storstjärna.

Kesser Nilsen i högform vid gatuparaderna

PS! Kommentera gärna . Det skulle var trevligt.