Antikrundan på TV har blivit ett verkligt populärt program. Inte minst tack vare trevliga experter och en bra charmig programledare i Ann Lundberg. Hon går verkligen hem i stugorna. Själv brukar jag titta så ofta jag har tillfälle. Det är roligt att följa alla som kommer med prylar och som blir överraskade det höga värdet på sina saker. Tror att de flesta har en ganska bra bild av värdet på prylarna, men som ändå vill ha det bekräftat av en expert.

Antikrundan besökte Askersund för några år sedan. Jag jobbade då på tidningen. Tittade in för att få en blick över hur det gick till i verkligheten, så nu vet jag. Men jag träffade aldrig Ann Lundberg. Hon var säkert ute på reportage just då. Den gången trodde jag att folk skulle komma med tavlor av den kände lokale konstnären Hjalmar Trafvenfelt. Men där hade jag fel. Experten på Antikrundan hade inte fått in några tavlor av majoren och konstnären. De visste inte ens vem han var. Men det vet askersundarna.

Bröderna Högberg från Askersund

För en tid sedan fick jag en textsida med silversmedar som verkat i Askersund från en person. Jag kände bara till Askersundsbröderna Anders och Sven-Erik Högberg sedan tidigare, men de hade aldrig sina verkstäder i Askersund vad jag vet. Det flyttade och gjorde sig kända i Sverige genom sina fina arbeten. Men de silversmedar jag fick namnen på var verksamma på 1800-talet.

Antikexperterna brukar leta efter stämplar på silvret och blir överlyckliga när de hittar tydliga och bra stämplar som kan berätta om ursprunget. Den textsidan jag berättar om gäller de gamla silversmedarna och deras stämplar.

Min undran är om det finns några silversaker kvar i Askersund som Wendelin, Rönnqvist och Lenader, har tillverkat? Så var namnen på de tre. Det vore intressant att få veta. Det är bara att lämna en kommentar eller höra sig till mej:ove.d@telia.com. Inte för att jag är spekulant, men jag kan ju alltid skriva om föremålen och varför de blivit kvar i Askersund.

Kan också nämna att det finns ännu en populär Antikrunda, men då i Rönneshytta och av ett litet annat slag. Ägarna till Varhuset hämtar pensionärer runt om i bygden med en taxibuss. De får handla och dricka en kopp kaffe med kaka till. Eller två. En mycket trevlig veckoutflykt tycker pensionärerna. Den turen går under benämningen ”Antikrundan”. Och ingen tar illa upp. Folk har humor i Rönneshyttabygden.

PS! Kommentera gärna . Det skulle vara trevligt