Oxgropen när det begav sig.

Bild från Linus arkiv

Koloniområdet Oxgropen i Askersund ska leva upp igen. Det har Kerstin Svärd i Åmmeberg gett sig den på. Hon har också skaffat fram EU-pengar till ”Projekt-Oxgropen”.

I lördags var det en första träff på Lilla Cafét i Askersund

– Det blev ett trevligt och hoppfullt möte i lördags, tycker jag. Elva personer kom, dessutom har några meddelat per telefon att de är intresserade men inte kunde vara med i lördags. Några har varit med tidigare, en har haft en lott i 30 år och en del är nyinflyttade och längtar både efter att sätta fingrarna i jorden och att träffa nya vänner, berättar Kerstin.

-Den sociala samvaron verkade vara viktig för oss alla, och det tycker jag känns jättebra.Vi pratade om behovet av kurser, och troligen kommer vi att ha en del kurstillfällen i samarbete med Vuxenskolan, när vi känner att det behövs. Till exempel kompostering, jordförbättring, odlingstips med mera.

-Den största utmaningen blir naturligtvis att få ordning på området, röja, dränera, strukturera upp i lotter. Nu på lördag ska vi träffas på Oxgropen klockan 10.00 för att titta litet på plats, och eventuellt förbereda en brasa. Jag har fått lov. Fikakorg medtages. Hoppas bara att inte alla backar ur, när de får se hur det ser ut. Välkommen på lördag om du har möjlighet. Även andra som kanske läser detta, uppmanar Kerstin.

När det gäller att få ordning på området, så är det förstås självklart att kommunen som ägare också gör en insats. Oxgropen kan som förr bli en verklig fin samlingsplats för odlare och trädgårdsintresserade vad det lider. Till glädje för askersundarna.

Alltså klockan 10 på lördag förmiddag i Oxgropen. Det går också att ta med en grill om det skulle vara så….

Så här kunde det se ut i Oxgropen på 20-talet. Under många år fanns också tennisplanen där. När den försvann byggdes garage där.

Bild från Leif Linus arkiv

PS! Kommentera gärna.