Det är ingen ny tidningsrubrik, men fortfarande gångbar. Rubriken år från i mitten av 70-talet.

Placeringen av den nya skolan med kulturcentrum i Askersund är en verklig het potatis. Var på ett offentligt möte i Askersunds Folkets hus för en tid sedan, då ett förslag presenterades. På ritningen låg den nya byggnaden väldigt nära Strandpromenaden och vatten. Och det fick folk att reagera.

Majoriteten i Folkets hus krävde att byggnaden skulle flyttas upp mot Hagavägen och nuvarande Sjöängsskolan. En del vill inte alls ha byggnaden i Strandparken. Det ska bli intressant att följa den fortsatta debatten, för den lär fortsätta. Var så säker. Det finns ett visst motstånd till att inkräkta i Strandparken, från många askersundare.

Var än skolan och kulturen placeras så är det viktigt att så många som möjligt blir nöjda. Och då inte bara arkitekter. Politikerna har en svår uppgift framför sig. Många sömnlösa nätter väntar förmodligen. Det handlar ändå om en satsning på drygt 200 miljoner. Tur att man bara ägnat sig åt att skriva…

Gamla Folkskolan revs för att ge plats åt Sjöängsskolan

Men det har aldrig varit lätt att placera skolor i Askersunds tätort. Sjöängsskolan gick utan större bekymmer, men sedan blev det svårare. Minns i mitten på 70-talet när en ny lågstadieskola skulle byggas. Den hamnade på Närlunda efter långa och många diskussioner i åratal.

Den gången ville några rektorer lägga skolan i direkt anslutning till Sjöängsskolan, på samma tomt som Kristinahemmet. Det nya skolbygget skulle då placeras på tomten som ligger närmast Sjöängsskolan ut mot Torebergsvägen. Det vackra träden i parken skulle naturligtvis bevaras. Enligt rektorerna skulle det finnas en rad fördelar med en placering på Kristinahemstomten. Man skulle bland annat slippa bygga en ny matsal. Eleverna skulle då kunna äta i Sjöängsskolans matsal.

En gång i tiden var Kristinahemstomten aktuell för skolbygge. Det blev inte så. Istället hamnade skolan på Närlunda. Men det var efter år av diskussioner.

Det här var bara en liten påminnelse hur debatten om skolbyggen gått genom åren. Talade med några som bor på servicehuset Linden i Askersund, som med ett större skolbygge i Strandparken skulle få sin utsikt mot vattnet försämrat. ”Men när det är färdigt, lever förmodligen inte vi ,så vi behöver inte bry oss”, upplyste samma personer.

Men så sakta ska det väl inte behöva gå. Alla är ju eniga om att det behövs en ny skola. Och lokaler för kulturen.

PS! Kommentera gärna