Folk älskar konstnär Ingrid Bergstens gristavlor och inte undra på det. Det syns att hon är väl insatt i ämnet. Tavlorna är mycket levande. Men så har också Ingrid erfarenhet som grisuppfödare. Ingrid målar nu inte bara gristavlor, om någon skulle tro det. Hon är en mycket skicklig akvarellmålare och tecknare, men då med andra motiv.

Ingrid är uppväxt i Läggesta strax norr om Askersund. Efter många år ”exil” har hon flyttat tillbaka till en lägenhet i Askersund. För några dagar sedan fick jag ett brev från henne som handlade om en blogg som jag skrivit. Det var en blogg om majoren och konstnären Hjalmar Trafvenfelt. Hon hade en del att tillföra när det gällde Trafvenfelts konst. Har fått lov att publicera brevet:

”Hej Ove,

jag kan inte låta bli att lägga mig i Trafvenfeltskriverierna.

Det är toppen, att kunna läsa dina bloggar, det dyker upp så många minnen, bara så du vet!!

Här kommer ett:

Innan min mamma gifte sig med Ivan och flyttade till Läggesta, jobbade hon som piga hos en postmästare här i Askersund. Vad han hette vet jag inte. Alltnog, ibland fick postmästaren besök av en konstnärlig vän – S. Ekberg, lär han ha hetat.

Denne man var ofta ivrig att ge sig ut på stan för att måla, men var alltid tvungen – på postmästarens order – att ’’se till att få lite i sig’’ först, så mamma fick lov att göra i ordning mat. Ekberg fick vackert sätta sig ner och vänta. Och du vet hur det är med inspiration i konstnärssammanhang – bäst att passa på när den infinner sig.

Det där förstod morsan, för hon var lite konstnärlig själv.

Kan du tänka dig att hon, näst yngst av 8 syskon på en fattig bondgård, ändå blev påkostad en NKI-kurs i teckning. Far hennes måste ju själv ha haft såna anlag, annars hade han inte avvarat de pengarna. Tänk dig att mamma var född 1907…

Jag har sparat både NKI-breven och hennes teckningar, men jag såg aldrig att hon tog i en pensel, sånt sågs inte med blida ögon, och hon hade väl annat att göra. Man skulle jobba så svetten lackade, något annat var inte riktigt jobb..

Åter till konstnär Ekberg.

Ibland tog han sig för att även kopiera tavlor, bl.a. en som Trafvenfelt målat, med motiv från södra delarna av stan. I bakgrunden ser man vattentornet avteckna sig.

Just den tavlan var i mammas ägo, och jag minns att hon tyckte att Ekberg målade bättre än Trafvenfelt……. Om det var en avskedspresent när hon slutade, eller om farsan ropade in den på nån auktion vet jag inte.

Numera hänger den på söderväggen i mitt vardagsrum, och tittar jag ut genom fönstret kan jag se vattentornet på riktigt – men från norr. Jag minns att jag tänkte, när jag spikade upp tavlan – nu är cirkeln sluten….

Jag har plåtat tavlan, och försökte förstora signaturen, men den blev lite svårläst. Det ser i alla fall ut som om tavlan kopierats 1910. När originalet målades.”

Tavla av konstnär Ekberg. Det är mycket Trafvenfelt över den.

I sommar ska Ingrid ha en utställning i Askersunds bibliotek tillsammans med min grabb Patrik. Men jag återkommer till det. Brukar aldrig skriva om släkten, men i det här fallet kommer jag att göra ett undantag. Ingrid har genom åren haft ett antal separatutställningar och deltagit i en massa samlingsutställningar. Patrik har tecknat, illustrerat och målat länge, men inte varit med på några utställningar.

PS! Kommenetera gärna. Det skulle vara trevligt