Tommy Andersson vid nya banan.

Istället för skrammel från mjölkkrukor från gamla mejeriet i Askersunds hörs numera surrande ljud från snabb miniracingbilar. Men det ska erkännas att det är några år sedan det skramlade från mjölkkrukor, men ändå värt att påminnas om. Det var en ganska stor arbetsplats. MK Ran med eldsjälen Tommy Andersson i spetsen, har förvandlat lokalen till något av en dröm för alla bilintresserade. Och då inte bara för ungdomar. Alla är välkomna dit.

Det har inte varit någon lätt väg för Tommy och de andra att komma fram till dagens anläggning. Mineracingbanan har åtta spår och är 44 meter lång. Ett imponerande bygge som är godkänt för svenska stortävlingar. ”Mejeribanan” är en av de största i landet.

-Det har varit mycket jobb med att få alla bitarna på plats, både vad gäller lokal, ekonomi och själva banbygget. Har haft en del sömnlösa nätter, men nu känns det skönt. Vi hoppas på att det ska bli full drag i lokalen vad det lider. I ett rum har vi byggt en cafeteria, där vi också har våra klubb-och medlemsmöten, berättar Tommy.

Professionelle banbyggaren Hasse Nilsson, har hjälpt klubben med bygget. Han har massor av erfarenhet från miniracingbanor i USA. Hasse var banbyggare på heltid där borta under ett 15-tal år.

Läget för anläggningen är perfekt nästan mitt i stan, i korsningen Stöökagatan-Trädgårdsgatan. Själva lokalen ska bli helt tillgänglighetsanpassad. Det arbetet pågår.

-Alla ska ha möjlighet att komma och köra på vår bana. Det är mycket viktigt, påpekar Tommy. Klubben har bilar att låna ut till de som vill prova på.

Lokala sponsorer har ställt upp för klubben både med material och pengar. Något som naturligtvis Tommy och hans gäng är mycket glada och tacksamma över.

Under sportlovet har klubben haft öppet för sportlovslediga ungdomar. I november månad blir det en stortävling med ett 60-tal deltagare, där hela Sverigeeliten i miniracing finns på plats i gamla mejeriet. Arrangörer för den tävling är klubben i Boxholm. Medlemmarna i MK Ran måste få lite mera tid på sig för att ordna egna stortävlingar. Men det kommer.

På lördag (25 februari) invigs banan med besök av politiker, tjänstemän och miniracingfolk från Mellan-Sverige. För de styrande i Askersund är det säkert roligt att se vad som kan åstadkommas med ideella krafter. Sammanfattningsvis är det bara att konstatera, att alla föreningar skulle behöva en Tommy Andersson. En drivande kraft som inte är rädd för att också ta hjälp av andra när det behövs.

När jag jobbade på tidningen träffades Tommy och jag ganska ofta. Han var alltid lika entusiastisk och pratade om sin planer. Ungdomarna skulle få något att göra och det skulle bli en ”riktig” bana. Med tanke på alla våra samtal känns det extra trevligt att Tommy och hans gäng har rott det hela i land. Själv började han med miniracing som ung grabb. Då hade Ran en liten bana i en källarlokal vid Borgmästargatan. Tommys grabbar Johan och Filip, har blivit smittade av pappas intresse. Och det tycker han förstås är extra roligt.

Det ska väl också nämnas att Kraftsportklubben funnits i lokalen under en period. Ägare till fastigheten är Kent Oliv.

Askersunds mejeri när det begav sig.Bild från Leif Linus arkiv

PS! Kommentera gärna . Det skulle var trevligt