Toalettstolen hängde kvar i det längsta när gamla Norrbergahemmet revs

Berättade för en tid sedan på bloggen om Askersunds flitigaste fotograf genom åren, Kjell Johansson. Han ägnade sig åt svarvaryrket där han blev mycket skicklig. Men han kunde lika gärna ha blivit fotograf.

Många av hans bilder är helt unika. Kjell har bland annat plåtat massor av försvunna Askersundsmiljöer. Han har också varit aktiv i Askersunds fotoklubb och vunnit priser. Kjell har också haft fotoutställning i Askersund.

Som gammal god vän till ”svarvar-Kjell” har jag fått löfte om att publicera en del av hans bilder i några omgångar på bloggen. Och det är bara att tacka och ta emot. Vill betona att Kjell naturligtvis har copyright på sina bilder. Det är förbjudet att kopiera av hans bilder och använda bilderna vidare utan hans tillstånd. Någon har tidigare använt hans bilder och förvandlat dess till konstnärens egna tavlor. Utan att nämna Kjell. Det tycker han är lite knepigt. Men han är snäll.

Men det går utmärkt att njuta av nostalgin på datorn . Säkert väcker Kjells bilder många minnen.

Den här gången handlar bildserien om gamla Norbergahemmet som revs i början på 70-talet. Hemmet revs med Kjell plåtade. På samma plats ligger i dag Norra Bergens äldreboende. Det gamla huset byggdes åren 1930-31, efter ritning av arkitekten Ivan Wennerlund , Örebro. Bygget kostade 88 000 kronor och invigdes av landshövding Hasselroth i september 1931.

Hade Norra Bergens äldreboende uppförts i dag hade det förmodligen sett helt annorlunda ut. Det blev ett flervåningshus utan dusch i rummen med långa fängelselikande korridorer. Kan inte tänka mej att dagens äldreboende byggs på det sättet. Vad händer om det börjar brinna? Till att börja med fanns duschen i källarregionen! De gamla fick fraktas ner till källaren när det var dags för duschdag. Personal höll på att slita ihjäl sig Det skedde dock en ombyggnad under ganska heta diskussioner i fullmäktige. Kravet var då att alla skulle få en egen dusch på rummet. Så blev det också.

Under några år besökte jag Norra Bergens äldreboende väldigt ofta.. Har haft en släkting som bott där. Personalen gör så gott de kan för at få det trevligt, men det omöjligt i den byggnaden. Men det är förstås min personliga uppfattning. Jag är varken någon inredare eller arkitekt.

PS! Kommentera gärna . Det skulle vara trevligt