Filmen ”Idyllien 2” av Alf Fransson och Leif Linus, kommer bland annat att handla om konstnären Börje Sandelin. Intressant blir också att se de båda avsnitten ”Linus blickar tillbaka”. Bland annat kommer IFK Askersunds stora bandystjärna Harry ” Moffingen” Karlsson, att ingå i Linus tillbakablickar. Jag vet det. Vi bor grannar.

Leif Linus kommer också att visa en film från go-cart banan på Duvnäset i Askersunds by. Banrekord hålls av Sveriges bäste racerförare genom tiderna , Ronnie Peterson.

Som vanligt har filmen gjorts helt ideellt av Alf och Leif Linus. Bakom förställningarna den 12 februari i Folkets hus står Föreningen Gamla Askersund och Lerbäcks hembygdsförening. Det blir två föreställningar. Arrangörerna väntar stor publik och en önskan är att de som bor i centrala Askersund väljer den sena föreställningen och att de som måste åka en bit får plats i den första.

Och så lite om de personer jag nämnt.

Harry hade sin kiosk på torget.

Harry, eller ”Morfars-Harry”, som senare blev ”Moffingen”, var en kändis i stan. Han var född 1913. Han var bara 59 år när han avled 1972.

I unga år kom han i målarskola och anställd hos målarmästare Lokrantz i Askersund. Senare hos efterträdarna Wallin och Larsson. I mitten på 50-talet övergav han målaryrket och drev därefter kioskrörelse. Så fort det drog ihop sig till något större arrangemang fanns Harry där med sin korvvagn. Samma var det när det drog ihop sig till bandy ute på gamla IP. Då var Harry där.

En bild från filmen som Leif Linus kommer att visa. Harry lägger en hörna

Harry till vänster som ledare för juniorlaget. En 40-talsbild. Längst till höger i övre raden Svante Eriksson

Han var en stor bandyspelare inom IFK och var med om den första storhetsperioden då bandylaget gick upp divsion 2. Trots ett handikapp genom en olyckshändelse i pojkåren, som kostade honom vänsterarmen, var han en mycket skicklig och hårdskjutande bandyspelare. Harry spelade med en avsågad bandyklubb, för att få den rätta svingen med sin högerarm. Ibland protesterade motståndarna över att Harry vevade för högt med klubban när han sköt. Men det tog han med ro.

Harry jobbade vid Lokrantz som målare under många år. Han står som tvåa till vänster i övre raden. Sittande längst till vänster är Rune Wallin

Efter sin aktiva tid blev han tränare och ledare för juniorlaget. Förutom bandy var fisket hans andra stora fritidsintresse

Börje Sandelin var en av Askersunds stora konstnärer. Han var också mycket god vän med stadens andre store konstnär, Folke Dahlberg. Börje växte upp först i Hällekis och senare i Askersund. Han dog 1970 i Stockholm. Då 43 år gammal.

Han har själv berättat att uppväxten var strulig med problem i skolan. I Askersund kom han i kontakt med Folke Dahlberg, vilket ledde honom in på konstnärsbanan. Hans konst speglade ofta hans besvärliga uppväxt och utanförskap har det berättas.

I början på 40-talet studerade han vid Otto Skölds målarskola, för at sedan gå vidare Konsthögskolan i Stockholm, där bland anat Sven X:et Erixson var lärare. Börje gjorde en stor insats som grafiker och tecknare, men också som illustratör. Sedan i slutet av 50-talet ägnade han sig också flitigt åt författarskap. Börje hade ett stort antal separatutställningar genom åren. Två filmer för TV har gjorts av hans grafik.

Börje Sandelin med TV-värdinnan Katarina Widell-Bäckgren

Börje Sandelin med vännen Folke Dahlberg

Allt det här och mycket mer finns med i ”Idyllien 2. Filmen innehåller originalmusik till avsnittet om Börje Sandelin. Det är dikten Önskningarna ur samlingen Granarna som tonsatts av Lars-Eric Lauenstein och sjungs av Åsa Pitkänen. Bara det..

PS! Kommentera gärna. Det kanske finns minnen att lägga till.