Alf Cederlind har lagt en nya fastighetsgenomgång i Askersund till handlingarna. Före kanslichefen har de senaste åren sammanställt ett antal skrifter om hus och dess historia. Och vilka som bott där och varit verksamma i husen.

I dagarna har han blivit klar med en skrift om Rådhuset. Man kan lugnt konstatera efter ha läst den skriften att Rådhuset har haft verksamheter av det mest skiftande slag. Allt från flickskola, polisstation, till bokhandel.

Alf har som vanligt använt olika källor för att forska fram Rådhusets historia, bland annat husförhörslängderna. Leif Linus har bidragit med bilder och annonser från sitt stora arkiv. Själv har jag bidragit med några färska färgbilder till vännen Alf.

Några av Alfs tidigare skrifter har getts ut av Föreningen Gamla Askersund. Hur det blir den här gången har jag inte riktigt kläm på. Men helt klart borde den tryckas upp så att många kan ta del av Alfs berättelse om Askersunds paradhus, Rådhuset. Som också var hans arbetsplats under många år.

När Alf var chef på Rådhuset jobbade han för att Rådhusingången mot torget skulle öppnas och vara tillgänglig för allmänheten och folk som gästade staden. En del kanske är intresserade av hur den gamla ståtliga byggnaden ser ut invändigt. Och då skulle den också var lättillgänglig och inbjudande. Alf menade att det kunde sättas upp väggar som avskärmade på ett enkelt sätt. Så blev det nu inte. Det fanns andra planer.

En sida ur Alfs nya skrift om Rådhuset

Tidigare har Alf skrivit, om Café Tutingen, Garvaregården, Borgmästarhuset, Stadshotellet och nu Rådhuset. Viket hus blir då nästa projekt för Alf?

-Vi får se säger Alf. Du kanske har några förslag som du haft tidigare, undrade Alf , när vi tog en fika häromdagen.

Jag bollar frågan vidare till läsare av den här bloggen..

PS! Kommentera gärna. Det skulle vara trevligt.