Kommunernas turistansvariga gör allt för locka besökare till sina orter. Och lockropen har blivit allt mer avancerade med åren. Ofta handlar det i dag om turistpaket. Besökarna vill ha allt ordnat från början, övernattning, utflyktsmål, mat och allt vad det kan vara.

Turistbroschyrerna har också förvandlats drastiskt, från små intetsägande skrifter till klatschiga färgskrifter. För att inte tala om allt som finns på Internet.

Var på ett frukostmöte på hotellet för några dagar sedan. Jag åt inte frukost, utan inväntade själva informationen. Min aptit så där tidigt är inte den bästa. Mötet hade lockat mycket folk trots arla morgonstund. Har inte varit på frukostmöten sedan jag slutade som journalist . Och det är några år sedan. Men jag var lite intresserad av information om kommande marknader och en blivande Askersundsmässa i hamnen i maj månad. Kommunens nya informatör, Mia Torstensson, meddelade också att kommunens hemsida ska delas upp i två delar, en som riktar sig till askersundarna och en del som just ska locka turister.

Information om Askersunds äldsta hus, Sagers stuga i Strandparken, saknas i den nya turistfoldern. Huset fanns före den stora branden 1776 .Resten av staden lades i aska.

En ny turistfolder ”Välkomna till Askersund med Norra Vättern och Tived” fanns också tillgänglig. I den fanns det mesta med, men av någon underlig anledning så fanns ingen information med om Askersunds äldsta hus, Sagers stuga i Strandparken. Ett stycke handlar just om gamla gårdar och trähus. Förmodligen hade någon gästande turist också varit intresserad av Sagers stuga. Men till nästa år kanske…

Sagers stuga var den enda byggnaden som blev kvar på sitt ursprungsställe efter den stora branden 1776. Resten lades i aska. Någon rad om Sagers stuga kunde nog de ansvariga bakom foldern ha kostat på sig. Allt material finns framtaget av Alf Cederlind. Ett antal bilder kommer från Leif Linus samling. Ägaren till huset familjen Gylling har själva bekostat en informationstavla som sattes upp redan våren 2011. Det hade bara varit att använda det material som finns. Trots bristen om stugan i centrum är det ändå många som tar en promenad i Strandparken förbi stugan. Och läser informationen som gyllings satt upp.

Vid frukostmötet lämnades också information om den kommande minnesutställningen om konstnären Folke Dahlberg. I år är det 100 år sedan konstnären föddes. Han växte upp i Askersund. Säkert blir det intressant utställning. Och välbesökt. Själv har jag varit med vännen Kenth Lundström och fotograferat av Dahlbergstavlor ute i bygderna. Kenth har gjort ett ”hästjobb” när det gäller att hitta tavlor och kontakta personer om fotografering. Mina bilder ska användas som ett underlag för vilka tavlor som ska plockas med i utställningen.

Brukar roa mej med att bläddra i äldre turistfoldrar från Askersund. De är mycket anspråkslösa tryckta i svart-vitt. Det är bara själva omslagen som fått färg.

I en sådan liten katalog från 1979 fanns det välkomstrim från A till Ö som hälsar besökarna välkomna till Askersund. Ett litet udda grepp. Som exempel på bokstaven L:

Läkare kan sin sak

Botar gärna fram och bak

Y:

Yr i mössan? Värk och blekhet

Yngling, gå till apotek

Å:

Åter vi hoppas ni kommer igen

Det, vi har på kläm.

Det framgår inte vem som skrivit rimmen och det kanske är bäst så…

En gång var det någon som verkligen tog i och hittade på en slogan för Askersund som löd:

Den globala småstaden.

Den formuleringen fick politikerna äta upp många gånger. Så fort det handlade om negativa beslut för askersundarna, var det alltid någon som undrade var den globala småstaden tog i vägen.

Men sådant finns inte med i den nya foldern. Nu är det ordning och reda-förutom Sagers stuga-som gäller. Inga välkomstrim där inte. Så ser dagens turistfoldrar ut. Förhoppningsvis kommer det nu att välla in turister som kommer att handla och stå i på olika sätt. Det finns dock ett problem. Det gäller att vara bästa på marknadsförningen, eftersom alla kommuner kör lika hårt med turistsatsningar. Men fördelen i Askersund som måste underlätta är att småstaden och närheten till Vättern som redan finns på plats.

Som vanligt har Leif Linus hjälpt till med några turistbilder från förr.

Året är 1960. En turistbuss har stanat på torget

Annons för att locka folk till stan.

Turistinformation på torget. En liten kur.

PS! Kommentera gärna. Det skulle vara trevligt.