Kjell Johansson är utan tvekan Askersunds flitigaste fotograf. Han har dokumenterad Askersunds historia i snart 60 år. Kjell har plåtat miljöer som är borta och rivna för länge sedan. Han har fotograferat bröllop och tagit personbilder. Under ett antal år var han också en flitig fotograf i Örebro-Kuriren. Och han fortsätter att plåta som tur är.

-Köpte min första kamera när jag hade gjort lumpen. Jag var 22 år då. Sedan har jag fortsatt, berättar Kjell när jag träffar honom hemma i lägenheten vid Rådmansplan.

Kjells fotosamling är imponerande. Men så har kameran alltid hängt med. Vem har inte mött honom på cykel eller komma promenerande med sin kamera? Han har också varit aktiv i Askersunds fotoklubb och vunnit priser med sina fina svart-vita bilder.

-Jag framkallade och gjorde alltid mina bilder själv i mitt mörkrum. Tänk vilken skillnad det blivit med den digitala utrustningen. Men fortfarande tycker jag att det svart-vita bilderna står i en klass för sig, säger Kjell, och det är väl bara att hålla med när man tittar på hans bilder.

Kjell var en mycket skicklig svarvare i sitt yrkesverksamma liv. Några planer på att lämna svarvarjobbet för att bli fotograf på heltid har han aldrig haft. Det har varit en hobby, som med facit i hand borde ha resulterat i ett fotojobb. Så bra är Kjells bilder.

Tullplan som det såg ut tidigare. En Kjells första husbilder.

Vagnfabriken ute vid Hagavägen. Kjell jobbade där under en period

Väderkvarnsgatan söder ut

Väderkvarnsgatan norr ut en gång i tiden.

Stora Bergsgatan-Sundsbrogatan (tandläkare Ogårds hus)

Hospitalsgatan. Trädet finns inte kvar

Storgatan

Stora Bergsgatan mitt emot rådhustomten

Stora Bersgatan söder ut

Stora Bergsgatan norr ut

Gamla Norrbergahemmet

Gården vid gamla Konsum (Åhlins)

Gamla Konsums baksida (Åhlins)

Utsikt från Kjells och Erikas lägenhet mot gamla IP.

Personligen tycker jag att Kjells bilder borde resultera i en utställning. Några av hans bilder har kommunen köpte in. Men det var för ett antal år sedan. Någon tecknare har också kopierat hans bilder, utan han har fått det minsta tack för det. Men Kjell är en vänlig man som skrattar bort det hela.

Vid mitt besök hos Kjell och hustru Erika, blir jag lika imponerad av hennes stora docksamling, som är handarbeten av högsta klass. Hon har gjort egna dockor sedan i slutet på 80-talet. Även dockorna är värda en egen utställning.

Några av Erikas dockor. Egenhändigt tillverkade.

I bloggen har jag fått låna ett antal bilder av Kjell. Men det är Kjells bilder så alla tänker på det. Det handlar upphovsrätten.

PS! Kommentera gärna. Det skulle vara trevligt både för mej, Kjell och Erika