Marina Vlady på väg till Askersund 1955 för at spela in flmen ”Häxan”

Askersundarna kan glädja sig åt att olika filmsatsningar med lokal anknytning. Och det är mycket trevlig. Filmerna drar ofta fulla hus. I Närkesberg har det till och med bildats ett filmbolag. Bolagets första film ”Statsministern från Närkesberg” blev en succé när den premiärvisades i bygdens egen filmlokal Bergsården.

Vännen Alf Fransson, Åsbro, är i det närmaste färdig med filmen ”Idyllien 2”. Premiärföreställningen sker den 12 februari i Askersunds Folkets hus. När det gäller ”Idyllienfilmerna” är det ett sammarbete mellan hembygdsföreningen i Lerbäck och föreningen Gamla Askersund. Men det är Alf som står bakom verket. Till sin hjälp har han ofta Leif Linus. Säkert blir det ytterligare filmer av Alf vad det lider . Det finns en stor källa att tömma ur när det gäller Askersunds historia och dess människor.

Den stora filmhändelsen i Askersund som folk ännu talar om inträffade för snart 60 år sedan. Då spelades den svensk-franska filmen ”Häxan” in med vackra Marina Vlady i huvudrollen. Filmgänget bodde i Askersund under inspelningen, som skedde bland annat i Skagershults kyrka. Dit gick bussar fyllda med statister från Askersund varje morgon. Kyrkan skulle nämligen fyllas med folk. Det var lättare att göra det med statister än vid vanliga kyrkliga sammankomster. Hela Askersund gick i filmrus under 14 dagar.

Ella Rönnvall från Askersund blev stjärna för en dag. Och sminkad.

Doktorinnan Agnes Wåhlstedt blev uttagen som statist. Här pussad av en fotograf från Stockholm

Skådisen Astrid Bodin (t.v) med ett gäng statister.

Rune Lindström spelade kyrkoherde i filmen ”Häxan”. Här vd Skagershults kyrka.

Marina Vlady och Ulf Palme

Marina Vlady väckt stor uppståndelse i Askersund.

Naima Wifstrand hade en av rolllerna i ”Häxan”

Det var långa köer till statistrollerna. Generalmönstringen för statisterna skedde i Statshotellets vestibul. Minns att vännen Birger ”Tjommen” Andersson, fick en roll som statist. Han skulle vara lite halvlullig. Tyvärr gick han in för sin roll allt för hårt, så det blev inte så många filmdagar för honom. Men han var nöjd med att ha tjänat några kronor.

Förutom vackra Marina Vlady, fanns Ulf Palme, Erik Häll, Rune Lindström och Naima Wifstrand med i rollistan. Urpremiären på ”Häxan” skedde i de båda inspelningsorterna Askersund och Mora.

Filmfolket roade sig bland annat under sina veckor i Askersund med en praktfullmaskerad på Stadshotellet. Bästa kvinnliga mask gick till Marina Vlady, iklädd säckväv maskerad till just häxa. Den perfekta manliga kostymen bidrog faktiskt vännen Birger med. Någon av skådespelarna lånade en kostym av honom, som piffades upp med staniol. Något som Birger var lite stolt över när vi pratades vid om filmveckorna i september 1955.

Birger ”Tjommen” Andersson fick en statistroll i ”Häxan”. Han skulle spela lite småberusad. Tyvärr tog han sin roll allt för allvarligt. Däremot fick han låna ut kläder till en maskerad på hotellet som skådespelarna ordnade

Hur var då filmen? Kanske den var bra 1955, men när jag såg den många år senare var det ingen höjdare i mitt tycke. Men så är det ofta med gamla filmer. En märklig handling om en häxa som blev stenad utanför Skagershults kyrka av ett gång statistdamer från Askersund. Hur man kunde göra vackra Marina Vlady till häxa är för mej en gåta..

Hur som helst tycker jag att film ska ses på en biograf eller på något annat ställe där det få plats lite folk. Det blir roligare så. Filmer hemma i TV-soffan, råkar bara ut för störningar eller reklamavbrott.

PS! Kommentera gärna.