Ahnérska 2011

Ahnérska till vänster. Tidigt 1900-tal

År 1910. Ägaren av Askersunds första bil passerar Ahnérska till höger.

Bild från 1924 då nya Ahnérska stod färdigt

40-talsbild

Riv inte Ahnérska huset i centrala Askersund! I ett öppet brev till ansvariga på Rådhuset vädjar nu ett antal personer att politikerna ska tänka om när det gäller rivningen av den aktuella fastigheten. Jag skrev om det i en blogg i december förra året.

Med hjälp av Leif Linus har jag plockat fram lite historia om det rivningshotade huset. Utan att ta ställning i frågan. Det blir bäst så. Mina personliga åsikter är ointressanta Ahnérska huset var förr i tiden namnet på hela längan från Stora Bergsgatan upp till torget förbi Turistkontoret. Senare har namnet begränsats till huset där Ahnérs färghandel låg i hörnet Sundsbrogatan –Stora Bergsgatan. År 1924 uppfördes det hus som finns där i dag.

1984 revs det stora magasinet inne på Ahnérska gården. I samband med det berättade skolvaktmästaren Bertil Nordlund om vad som hade hänt i kvarteret under årens lopp. Bertil började arbeta i en speceriaffär som låg i hörnet Sundsbrogatan-Väderkvarnsgatan år 1925. Där stannade han fram till 1940 då han fick vaktmästarjobbet på Samrelaskolan.

Bild från 1984 då magasinet revs. Bertil Nordlund jobbade på gården i många år.

Rivning 1984

Den förste ägaren till speceriaffären var Axel Andersson. Efter honom kom A R Norry, som senare blev kamrer på Skandinaviska banken. Den tredje ägaren hete Kaleb Ahnér. Han drev också kemikalieaffären, även kallad Ahnérs färghandel.

Kaleb hade också Andersson som efternamn liksom A R. De var inte släkt, men det blev för mycket av Andersson tyckte de båda och bytte därför efternamn.

Huslängan byggdes i slutet på 1800-talet. Bourenska huset som fanns där innan brann ner i augusti 1896.

”Affären disponerade andra och tredje våningen i magasinet. På den tiden hade alla speceriaffärer allting på lager. På andra våningen fanns socker och mjöl, som kom i stora tunga säckar. Vi fick veva upp säckarna med hjälp av en vinsch. De tunga säckarna fick vi sedan bära på ryggen från magasinet fram till affären. På tredje våningen förvarades bland annat fönsterglas som var packade i lådor. Där fanns också fotogenlampor, brännare lampglas, Höganäskärl och konservglas”, berättade Nordlund en gång.

” Det fanns förråd även i källaren under speceriaffären, med saltsen och fotogen. Silltunnorna sod i ett särskilt rum.”

”På bottenvåningen fanns det torrdass, vedbodar, garage, tvättstuga plus förråd för färghandeln. Det fanns också ett stall som låg intill gatan. På lördagarna var stallet välfyllt och på gården var det trångt med alla vagnar. Under marknadsdagarna skulle många av hästägarna som kom till stan använda sig av stallet”, berättade Nordlund vidare.

Gösta Ahnér och Karl-Erik Karlsson. 70-talsbild

I Bromanders urafär såldes också de sensate skivorna. Affären fanns i samma länga som Ahnérs färghandel

Gerda Kjerrström tog över Lotten Bergwalls butik i Ahnérska.

Jag återkommer senare med lite bilder från verksamheten i speceriaffären som låg upp mot torget (i dag hälsokost). Det blir för mastigt att ta med allt på en gång.

PS! Kommentera gärna och lägg till saker i bloggen om det skulle vara så.