För en tid sedan skrev jag om ”Ströms hörna” i korsningen Sundsbrogatan-Drottning Kristinas väg. (24/11).Förutom den besvärliga kurvan ligger ett intressant hus, där det bott många intressanta människor genom åren. Det skrev jag om.

Tvärs över gatan söderut ligger ett lika intressant hus som numera ägs av Askersundsbostäder. Bara det lökformade tornet på huset är lite udda. Lite av charmen med huset förstördes med en tillbyggnad 1988. Tycker jag. I tillbyggnaden finns hyreslägenheter i två våningar. Gamla askersundare döpte fastigheten till ”Stockholmshuset”. Byggmästare Ljungberg byggde villan, som stod färdig 1907. Han sålde i sin tur villan till borgmästaren och kronuppbördsmannen Magnus Blidberg.

Förste ägaren till Stockholmshuset” borgmästre Magnus Blidberg

Bild från Hagabergen

Järnvägsspåret ut mot Haga förbi gamla Folkskolan

Nästa ägare blev en järnhandlare Johansson. Dottern Britta tog sedan över huset tillsammans med maken Harry Hedberg.

I hörnet Trädgårdsgatan-Sundsbrogatan fanns det en butik i många år. Den senaste var Kemtvätten. Butiken förvandlades för många år sedan till lägenhet.

Leif Linus har hjälpte med fakta och bilder den här gången. Det är inte dumt med goda grannar. Ser hans hus från mitt sovrum. Står bilarna på uppfarten vet jag att han är hemma om jag vill något.

PS! Kommentera gärna . Det skulle var trevligt.