”Båt-Harry”Karlsson donerade sin stora samling om sjöfarten på Vättern till Askersunds kommun. Nu finns samlingarna i källaren på gamla Hammars glasbruk. Modellerna finns dock på ett annat ställe som tur är.

Vad kommer att hända med ”Båt-Harry” Karlssons stora samling om sjöfarten på Vättern? Till båt-och vätternälskarnas stora bedrövelse ligger stora delar av hans samling i ett källarutrymme vid PLM i Hammar. Frågan är hur länge samlingen ska ligga kvar där i källarvalvets mörker. Och i dammet.

En tavla som var uppsatt vid Harrys samlingar i Askersund

”Båt-Harry” Karlsson i Olshammar levde för sina Vätterbåtar. Han samlade allt som rörde sjöfarten på Vättern. Både bilder på fartyg och berättelser om folk som arbetat på sjön. Harry var oerhört kunnig. Han kämpade länge för att få ge ut en bok om fartyg som trafikerat Vättern. Men böcker är dyrt, så Harry fick vänta. Med hjälp av pengar från Lions. 1986 gick dock drömmen i uppfyllelse. Namnet på boken blev rätt och slätt ” Vätterbåtar”.

Harry är inte längre i livet och jag kan ibland sakna samtalen med honom om fartygen och människorna som jobbade ombord. Vi träffades säkert någon i veckan när det var som intensivas. Harry lämnade in bilder på fartyg till tidningen, med en liten medföljande text. Serien gick i ett antal år i NA.

En annan dröm som Harry bar på var att få en lokal där hans samlingar kunde ställas ut för allmänt beskådande. Och hans samlingar var mycket sevärda. Även den drömmen gick i uppfyllelse. Ett båtmuseum skapades i Askersunds Hamnmagasin, dit Harry donerad sin samling. Och han var själv där så, ofta han kunde.

Krösaseglare

Missfärgad misslur

Tillsammans ordnade vi också med att det blev ett utrymme för en utställning om Askersundskonstnären Folke Dahlbergs liv och konstnärskap. Harry släppte ett utrymme i museet, sedan vi pratat lite fram och tillbaka.

När Hamnmagasinets övervåning byggdes om för några år sedan lånades delar av samlingen ut till en förening i Motala, där den var utställd. Naturligtvis skulle den lämnas tillbaka och få en permanent utställningslokal. Ännu har inte kommunen lyckats plocka fram någon lokal för Harrys donation. Det har pratas om flera olika platser, men ännu har inget hänt. Det senaste jag läste om var att Krister Landström , som startat en klubb för lite större båtar intill småbåtshamnen i Askersund, skulle inrymma Harrys samlingar i en kommande restaurangbyggnad som skall ligga i samma område. Hur långt förhandlingarna kommit där törs jag inte svara på.

För en tid sedan var ett gäng båtälskare och kännare av Harrys samling på besök i gamla glasbrukets källarregioner. Efter besöket var de mycket upprörda hur Harrys donation hanteras. Fick också några bilder från besöket av Anders Engdahl. Några anser också att kommunens revisorer bör stämma av samlingarna i glasbrukskällaren, mot den lista som fanns vid donationen och utlåningen av samlingen. Och det är väl lätt gjort. Det är viktigt alla prylar i samlingen finns kvar, så den inte skingras för vinden. Någon tyckte att det fattades föremål och det är lätt gjort när samlingar av det här slaget byter plats.

Men nog borde det finnas en lokal i Askersund, Hammar, Åmmeberg eller i Olshammar, där Harrys samlingar kan visas upp. Det är ändå många som har intresse av sjöfart och fartyg. Kommunen är ju ändå starkt förknippad med Vättern och sjöfarten.

PS! Kommentera gärna. Det skulle vara intressant.