Fullmäktige avslutar sin ”rundresa” i Åmmebergs Folkets hus. Vykortet är från 1949

Fullmäktige i Askersund ska ut på turné nästa år. Först går turen till Olshammar och Gullvivans förskola och senare under hösten till Åmmebergs Folkets hus. Förhoppningen är naturlgtvis att det skall bli fullsatt.

Det är centerpartisten och Åmmebergsbon Kerstin Svärd som kommit med förslaget och som också kommunledningsförvaltningen nappat på. Med en utlokalisering av fullmäktige räknar Kerstin Svärd med invånarna i orterna har större möjlighet att ” delta i den demokratiska processen”. Högaktuellt nu när 61 kommunanställda ska varslas. Det kanske finns en del att fråga om. Med en ”fullmäktigeturné” så skulle också politikerna lära känna orterna bättre, menar Svärd.

Fullmäktige har tidigare lokaliserat ut sin möten, men beslutade efter något år att sluta med det. Anledningen var att det inte kom några åhörare. Förhoppningsvis går det bättre den här gången. Vet inte riktigt var felet låg? Kanske det inte fanns några ämnen som berörde just den orten? Eller också var inte intresset för politik på topp just då. Det fanns inget som lockade på föredragningslistan.

Några nämnder har också haft öppna möten, men på lite knepiga tider för de som jobbar. När jag jobbade på tidningen var det ofta bara jag och vaktmästaren som dök upp.

Askersunds fullmäktige var förr mycket välbesökta. Det var nästan så att politikerna själva inte höll på att ta sig in i lokalen. Förre lokalredaktören Johannes Kjerrström var det stora dragplåstret med sitt lokala parti. Kjerrström ifrågasatte både ärenden och personer som ingen annan hade gjort tidigare. Det tyckte den stora publiken var trevligt att lyssna på. Noterbart är också att på den tiden fanns det bara två TV-kanaler. Fullmäktige var för många en mycket bättre underhållning. Och helt gratis till på köpet.

Fullmäktige är i dag inte särskilt välbesökt. De mest trogna är jag och vännen Kenth. Ibland får vi sällskap av några andra. Vissa gånger har förbund och andra begärt att få komma och prata. Det brukar vara rena sömnpillren. Personligen tycker jag att det finns andra forum för sådana informationer. Ofta har också hälften av politikerna i fullmäktige hört information flera gånger innan det är dags för fullmäktige. Men ansvariga för föredragningslistan är snälla och säger ja när de ringer och vill komma. Tycker de skulle säga nej oftare. Det måste vara intressanta och givande föredragningar om det ska vara någon mening med det hela för en åhörarskara som inte är insatta i ärendet ska få någon behållning av det hela. Om man nu kan kalla Kenth och mej för en skara.

Politikerna i fullmäktige har nu en stor uppgift framför sig när det gäller att förklara på ett enkelt sätt varför kommunen lagt ett så stort varsel. Det gäller att vara påläst när askersundare börjar ställa frågor. Ofta är det så att olika satsningar ställs mot äldre-och barnomsorg, och skola . Av förståliga skäl. De som möter mej när jag träffar folk är kritiken över att så få chefstjänstemän som lägger fram olika nedskärningsförslag inte bor i kommunen. Och så har det varit under många år. Psykologiskt är det naturligtvis illa, men det är svårt att tvinga folk att bo på den eller den platsen. De som anställer får väl vara hårdare i sina krav på sina blivande medarbetare när det gäller boendet.

Ett problem för ansvariga de senaste åren är den svikande befolkningsutvecklingen. Men finns det inga jobb för de unga är det en ganska naturlig utveckling. Det räcker inte enbart med bra boende för ganska dyra pengar. Tror jag. Men jag är ju ingen politiker, utan bara en vanlig enkel person som tycker det är trevligt att blogg om lite av varje.

PS! Kommentera gärna. Det skulle vara intressant.