Statsminister Falkenström hade stora planer för Askersund. Som ett IKEA vid södra infarten.

Nystartade filmbolaget Närkesbergsfilm har gjort succé med filmen ”Statsministern”. Vid premiären för en tid sedan var det fullsatt i Bergsgården. På söndag ( 11 december kl 18) visas filmen i Askersunds Folkets hus. Många har frågat efter när filmen också kommer till Askersund. Och nu är det dags. Ulla-Carin Grafström, en av filmmakarna kommer att finns på plats i Folkets hus för att presentera filmen och svara på frågor.

Filmen är en mockumentär, en fiktiv dokumentär, om Sveriges första kvinnliga statsminister, som tar regeringsmakten efter det turbulenta riksdagsvalet 2014.

Den blivande statsministern Annika Falkenström kommer från enkla förhållanden från Närkesberg i Sydnärke. Pappa är skogsarbetare, mamma hemmafru. Den multibegåvade Annika tar för sig av livet, blir hängiven jägare, blir fotbollslöfte, blir en jävel på att fila motorsågskedjor, doktorerar i medicin, blir vänsterpolitiker, ser som kommunalpolitiker till att IKEA flyttar från Örebro till lilla Askersund, efterträder Ohly som partiledare, blir så statsminister i en mittenregering(!). Hon leder framgångsrikt regeringen ända tills hon tvingas avgå efter Den stora skandalen

Statsminister Annika Falkenström från Närkesberg

Hela historien berättas i intervjuer med alla dem som känner Annika väl, hennes barndomskamrater och släktingar i Närkesberg, konfirmationsprästen, en forskarkollega, men också av välkända profiler som alla spelar sig själva.

· Miljökämpen Björn Gillberg berättar om Annika som landsbygdens sista försvarare

· Tränarlegenden Benny Lennartsson berättar om hur Annika hade platsat i svenska landslaget och om ryktena om hennes kärleksaffär med Svennis

· Gudrun Schyman berättar om när hon gjorde Annika till feminist

· Riksdagsledamoten Mia Mölleby Sydow berättar om hur Annika blev alltmer presidentlik som statsminister

· Det moderata kommunalrådet Calill Ohlsson berättar att till och med moderater röstade på Annika

· Det politiska skeendet i filmen kommenteras av statsvetaren Stig-Björn Ljunggren. Han levandegör också Annikas magiska jungfrutal i Almedalen 2012.

Men först som sist är filmen en historia om landbygden. Om entreprenörskap. Om jävlar anamma. Om hur människor i en liten by, långt från kommuncentrum, skapar sina egna livsvillkor. Hur de bygger social samvaro, föreningsliv och kulturliv. Men det blir ingen skönmålning av bygden. Här ryms också trångsynthet, fördomar och klasskillnader. Precis som i storstan.

Huvudrollerna i filmen spelas av radioprofilen Martin Dyfverman som dokumentärproducenten och Gunilla Pettersson som Annika. Filmmusiken görs av jazzgruppen PAJAZZ.Filmen är producerad och regisserad av Ulla-Carin Grafström och Lars Jonsson. Ulla-Carin har filmat och klippt filmen tillsammans med Johan Högberg.

Lars har skrivit manus.

Jag själv är med på ett litet hörn för att kommentera det politiks skeendet i Askersund under Annikas tid och mina möten med henne.