50-talsbild

November 2011

Hur ska kullerstenstorget i Askersund användas på bästa sätt? Det är en fråga som stötts och blötts i många år. En del vill ha bort bilarna, andra tycker att hela torget ska reserveras för bilar, några vill plocka bort kullerstenarna och asfaltera. Andra vill lägga plattgångar över torget för att det ska bli lättare att ta sig fram.

Politikerna har en svår balansgång att kunna tillfredställa alla olika intressen. Betydligt svårare än att ta sig fram på kullerstenstorget.De flesta är dock ense om att det måste finnas torghandel, gärna med lite bredare och större sortiment. I dag har klädhandlare tagit över större delen av torghandelsplatserna. Inget ont om kläder till bra priser, men ibland kan det nog bli för mycket av det hela. Lite grönsaker och hantverk skulle väl inte skada som omväxling. De stora klädstånden kanske istället kan få plats i hamnområdet. Bara ett förslag….

De som vill att kullerstenarna ska plockas bort är ute i ogjort väder. Stadskärnan är kulturmärkt och i den ingår också kullerstenstorget. Men som nämnts, det kanske kunde gå att göra den mera lättframkomlig utan att ta till stora grävskopan.

Ivar i Bro med sina karameller

Moderaterna lämnade in en motion redan förra året om att torghandeln skulle flyttas över till Stöökagatan. Motionärerna anser at torghandeln tar för stor plats på torget. I förslaget ingår att kommunen köper in vackra blomkrukor modell större, samt några parksoffor och eluttag till torghandlarna. Med flytten skulle torghandeln skyddas bättre vid dåligt väder men ändå ha kontakt med torget. En annan fördel enligt moderaterna är att centrumkärnan öster ut skulle bli större och mera attraktiv för besökare. Samtidigt förslås också en ökning av hastigheten på Sundsbrogatan från nuvarande 7 till 30 kilometer.

Ärendet har ännu inte varit i fullmäktige, men det blir väl förmodligen så att näringslivschefen får uppdrag att utforma ett nytt reglemente för torghandel och se över torghandelns placering. Det brukar bli så.

Politikerna förr i tiden hade det betydligt lättare när torget och torghandeln. Kom det några bilar till torget var både handlare och politiker glada. Bilar betydde ändå att Askersund var på frammarsch och hängde med i utvecklingen. Hästarna var utmarsch. Nya tider var på gång.

För att visa lite hur det såg ut förr och hur lätt politikerna hade i torgfrågan har jag tagit hjälp av Leif Linus med en del gamla bilder. Tänk på upphovsrätten när det gäller bilderna och eventuell kopiering. Bilderna är enbart till för bloggen.

Emil Svensson 1958

1961

PS! Kommentera gärna. Det skulle vara trevligt.