Bild från Leif Linus arkiv

Bild från invigningenav Solberga IP. Dåvarande landshövding Elvy Olsson med IFK-kämpen Sam Carlsten

Solberga heter ett litet ställe alldeles intill idrottsplatsen i Askersund. Förr i tiden i tiden var Solberga rena rama landsbygden. Tiderna har förändrats. Idrottsplatsen och eljusspåret ligger nästan i direkt anslutning till Solberga. Många undrar säkert om husets historia som vistas i området.

En gång i tiden levde Augusta och Karl-Johan Eriksson där med sina åtta barn och föräldrar. Innan idrottsplatsen byggdes fanns där en vacker blomsteräng. Solbergahuset har gått i arv sedan 1890-talet. För ett antal år sedan gjorde jag en intervju med med Tomi och Margareta Herbertsson, när de var hemma på semester från Åtvidaberg. I dag har paret flyttat hem till Askersund, men de bor inte i det lilla röda huset. Men det är fortfarande ett litet sommarparadis för familjen.

Tomi tillhörde den fjärde generationen som ägde stugan och han var då övertygad om att det också skulle bli en femte. Hanna Eriksson –en moster till Tomi-ägde tidigare huset. Hon berättade att det bodde 13 personer som mest vid Solberga. Hanna bodde själv kvar i huset fram till 1959. Då hade hon vårdat sin mor fram till henens död.

En bror, Enock, bodde också hemma till mamman dog. Familjen levde av det lilla lantbruket på Solberga. Familjen arrenderade också en del åkrar på andra ställen i närheten av staden. När Tomi var barn var han nästan dagligen på Solberga. Vid mitt besök den gång höll Tomi på att rusta det lilla röda huset. Vid den tiden fanns varken el eller vatten inkopplat.

Tomi och Margita Herbertsson, vid sitt sommarparadis vid Solberga

Ett av barnen Eriksson vid Solberga blev missionär. Karin var namnet.

Bild från Leif Linus arkiv

Det var lite historia om det lilla röda huset vid Solberga IP. En gång i tiden fanns det planer på bostadsbyggande på Solberga. Politikerna ändrade sina planer och kastade om allt. Gamla IP bebyggdes med hyresrätter, medan Solberga blev en idrottsanläggning….

PS! Kommentera gärna. Kanske det finns mer att fylla på i bloggen.