Statsministern från Närkesberg spelad av Gunilla Pettersson

Nystartade filmbolaget Närkesbergsfilm gör just nu de sista scenerna i sin premiärfilm Statsministern.
Filmen är en mockumentär, en fiktiv dokumentär, om Sveriges första kvinnliga statsminister, som tar regeringsmakten efter det turbulenta riksdagsvalet 2014.
Den blivande statsministern Annika Falkenström kommer från enkla förhållanden från Närkesberg i Sydnärke. Pappa är skogsarbetare, mamma hemmafru. Den multibegåvade Annika tar för sig av livet, blir hängiven jägare, blir fotbollslöfte, blir en jävel på att fila motorsågskedjor, doktorerar i medicin, blir vänsterpolitiker, ser som kommunalpolitiker till att IKEA flyttar från Örebro till lilla Askersund, efterträder Ohly som partiledare, blir så statsminister i en mittenregering(!). Hon leder framgångsrikt regeringen ända tills hon tvingas avgå efter Den stora skandalen…
Hela historien berättas i intervjuer med alla dem som känner Annika väl, hennes barndomskamrater och släktingar i Närkesberg, konfirmationsprästen, en forskarkollega, men också av välkända profiler som alla spelar sig själva.
• Miljökämpen Björn Gillberg berättar om Annika som landsbygdens sista försvarare
•Tränarlegenden Benny Lennartsson berättar om hur Annika hade platsat i svenska landslaget och om ryktena om hennes kärleksaffär med Svennis
•Gudrun Schyman berättar om när hon gjorde Annika till feminist
•Riksdagsledamoten Mia Mölleby Sydow berättar om hur Annika blev alltmer presidentlik som statsminister
•Det moderata kommunalrådet Calill Ohlsson berättar att till och med moderater röstade på Annika
•Det politiska skeendet i filmen kommenteras av statsvetaren Stig-Björn Ljunggren. Han levandegör också Annikas magiska jungfrutal i Almedalen 2012.

Oppositionsrådet Calill Ohlson medverkar i filmen.

Men först som sist är filmen en historia om landbygden. Om entreprenörskap. Om jävlar anamma. Om hur människor i en liten by, långt från kommuncentrum, skapar sina egna livsvillkor. Hur de bygger social samvaro, föreningsliv och kulturliv. Men det blir ingen skönmålning av bygden. Här ryms också trångsynthet, fördomar och klasskillnader. Precis som i storstan.
Huvudrollerna i filmen spelas av radioprofilen Martin Dyfverman som dokumentärproducenten och Gunilla Pettersson som Annika. Filmmusiken görs av jazzgruppen PAJAZZ.Filmen är producerad och regisserad av Ulla-Carin Grafström och Lars Jonsson. Ulla-Carin har filmat och klippt filmen tillsammans med Johan Högberg.
Lars har skrivit manus.
Filmpremiären är den 12 november kl 19 00 i Närkesberg (med skumpa, mingel och livemusik). De som vill se premiären måste de boka biljetter på iml@telia.com eller ringa till någon ansvarig.

Närkesbergsfilm ska producera såväl reklam- och företagsfilm som dokumentär- och spelfilm.
Bakom det nya filmbolaget står ett tiotal ägare, som sammantaget har en bred kompetens som företagare, filmare och kommunikatörer.
-Vi vet att det finns en stor efterfrågan från företag, organisationer och myndigheter på filmad information till hemsidor och reklam- och informationsändamål, säger Lars Jonsson, en av Närkesbergsfilms grundare. Vi ska svara upp mot den efterfrågan. Filmbolaget kommer även att göra egna produktioner, främst inom områdena natur, kultur och landsbygd.

Ägarna som står bakom Närkesbergsfilm är Ulla-Carin Grafström, Guldbaggebelönad filmare med animerade filmer som specialitet. Hennes senaste film Det kunde varit jag sändes i SVT för några veckor sedan, Johan Högberg, filmfotograf från Askersund och tidigare medielärare
Lars Jonsson, organisationsutvecklare och skribent Siw Adolfson, tidigare kommunikationsdirektör i Västerås stad ,Erik och Maria Gunnarsson, driver sedan många år informationsföretaget och förlaget Bild & Kultur i Skyllberg, Tjia Torpe, förbundschef inom Studiefrämjandet, har tidigare varit kulturproducent, kulturborgarråd i Stockholms stad, företagsledare och styrelseordförande i en rad (kultur)företag och stiftelser, Jan Grounes, controller i ett studieförbund, har lett ett flertal kulturprojekt, Ing-Mari Pettersson, chef för Individ- och familjeomsorgen i Askersunds kommun.

PS! Kommentera gärna