Björn och Anna Franzén, ska förvandla gamla Kyrkskolan till Hamnhuset. Under en mellanperiod har namnet på huset varit Lindbogården.

Gamla Kyrkskolan, efter namnbyte Lindbogården, håller just nu på att förvandlats till Hamnhuset. Ägarna Björn och Anna Franzén , kommer att satsa hårt på att sjöfarare, turister och askersundare ska få ett verkligt trivsamt ställe vid Alsens strand.

Gamla Kyrskolan väcker naturligtvis minnen hos gamla askersundare. Flera generationer har gått i skolan. Till våren får nu alla chansen at se sin gamla skola igen , fast i lite ny skepnad. Mest då invändigt. Har själv gått i Kyrkskolan, men jag tyckte inte det var särskilt roligt. Åtminstone inte det första åren, som liten och blyg uppväxt vid kanten av Gårdsjön. Min första fröken var heller inte särskilt vänlig. Tror inte at hon tyckte om barn. Det första hon gjorde på morgonen var att snyta sig i en stor näsduk, för att sedan hänga upp det på ett element för tork. Jag har alltid varit mycket kräkmagad, och hennes näsduk satte sina spår hela dagen. Och så rullade det på några år. Tur att det skett förändringar i skolan. Näsdukar på tork skulle vara omöjligt i dag.

Som sagt, namnet Lindbogården är borta och huset heter sedan årsskiftet HAMNHUSET ( stort hus vid hamnen). På engelska ”HarbourHouse”, tyska ”HafenHaus”.

-Vi har till och med varumärkesregistrerat namnet för att det i framtiden alltid ska förknippas med Askersund. Pratar man om Hamnhuset så ska det inte kunna finnas ett

Hamnhus i Motala, Grebbestad, utan att begreppet Hamnhuset ska vara associerat med Askersund.

Vi har dessutom internetdomänerna Hamnhuset.se , harbourhouse.se, hafenhaus.se, hamnhuset.com och hamnhuset.eu, berättar Björn

Byggmästare Holm

Huset byggdes 1926 av byggmästare Ernst Holm från Askersund. Större ombyggnationer är sedan gjorda 1956 och 1980. Huset byggdes av Landsförsamlingen och var avsedd såsom skolbyggnad, ”Kyrkskolan”.

-Jag själv gick där från hösten 1965 till våren 1967. Tre veckor efter det att jag och Anna skrivit under försäljningsavtalet avseende industrirörelsen i Frantek kom ”Lindbogården”

ut till försäljning. Anna, som i flera år velat starta någon form av Bed & breakfast verksamhet, nappade på min idé om att försöka förvärva fastigheten och anpassa den till en sådan verksamhet. Vi måste ju ändå ha någon försörjning efter det att vi avyttrat

industriverksamheten, säger Björn.

I december 2010 skrevs köpeavtalet med tillträde strax därefter.

– För att genomföra våra tankar krävdes både bygglov och detaljplaneändring. Huset var enligt den dåvarande detaljplanen endast avsedd för bostäder. I och med förändringen kommer gamla kyrkskolan att bli tillgänglig på ett helt annat sätt än om den förblivit såsom bostäder.

-Vi avser att bedriva bed & breakfast, café och restaurang och butiksverksamhet i huset. Vi kommer inledningsvis ha sju stycken uthyrningsrum varav fem rum kommer att ha balkong. Samtliga kommer att ha dusch och WC på rummet och utsikt mot hamnen. Till detta finns en konferenslokal. Rummen kommer att inredas i olika stilar och teman, upplyser Björn, när jag träffade honom i den gamla skolan.

-Till detta kommer vi ha ett café och restaurang som kommer att heta ”Jack´s Café” uppkallad efter en mer än två hundra år gammal galjonsfigur som kallas ”Jack Tar”. Jack Tar var det engelska slanguttrycket för sjöman-matros, i den brittiska handelsflottan under 1700 -och 1800 talen och var ett mycket positivt uttryck för sjöman. I´m a Jack Tar ! Namnet associerar således till ”sjömännens café”. Galjonsfiguren kommer att sitta på en uppbyggd förstäv inne i caféet och blicka ut över gästerna och minna om en svunnen tid då den seglande fraktsjöfarten härskade både på världshaven och på Vättern.

Jack Tar

– Det vi idag känner till har galjonsfiguren antagligen suttit på ett skotskt handelsskepp under 1800 talet. Figuren har funnits inom redarfamiljen från skottland fram till 1960-talet då en engelsman köpte den. Jack köptes av en svensk vän till engelsmannen i början av 1970 talet och funnits i Stockholm fram tills nu då han flyttat till Askersund. Vi hoppas att han kan ”bo” här länge. Förutom att det är en gammal genuin välbevarad galjonsfigur är det dessutom en man som är mycket ovanligt. Det flesta galjonsfigurer var antigen kvinnor eller djur typ lejon, berätar Björn.

Intill caféet kommer det att finnas en butik som kommer att innehålla diverse varor allt från kläder, maritima saker,porslin med mera och utbudet kommer att variera över tid. ”HarbourHouse Store” kommer att ha varor för många olika smaker och intressen.

-Turister är ju en viktig kundgrupp för oss och vi hoppas kunna locka många, både svenska och utländska, därav namnval. Konfererande ledningsgrupper är en annan målgrupp inom företagssfären. Eftersom vi inte har så många rum eller övrigt stora ytor är vi mest lämpade för mindre sällskap, men för dessa vill vi skapa en trevlig och genuin atmosfär, något speciellt. Sedan hoppas vi att boende i Askersund med omnejd ska finna glädje i att besöka oss för att ta en kopp kaffe, äta något och/eller ta en titt i butiken eller bara komma in för att hälsa på ”Jack”.

Förbipasserande resande i bil eller buss är ju också naturligtvis varmt välkomna. Vi kommer att inreda huset på ett sätt som ska skänka besökaren en upplevelse och känna historiens vingslag.

Ritning från söder

Utsikt från övervåningen vid Hamnhuset

Ombyggnationen är ett ganska stort projekt.

-Vi måste byta alla fönster, tilläggsisolera fasaden, byta panel och en del annat. Vi kommer att bygga ut en glasveranda mot sjön som kommer att vara en del av caféet. Invändig ombyggnation

för att skapa hotellrum, kök, kontor, reception och konferensrum ska också genomföras. Vi beräknar att detta ska vara klart senvintern 2012 och start av verksamheten sker tidigt på våren. Utomstående betraktare kommer främst lägga märke till den utvändiga förändringen som i huvudsak kommer att ske nu under hösten.

-Anna och jag hoppas att Hamnhuset kommer att bli ett fint och intressant tillskott till det fina som redan finns i området, och bidra till att Askersund i framtiden kommer att vara en fin stad att bo i eller att besöka.

Många generationer askersundare har haft sin skolgång i gamla Kyrkskolan

Bild från Leif Linus. Hamnhuset (Kyrkskolan i bakgrunden). Båten i förgrunden har helt klart problem.

Vykort med det blivande Hamnhsuet i bakgrunden

Det var då det. Börje Bohman till vänster visar det nya namnet den gången.

PS! Kommentera gärna. Det skulle vara trevligt