Det finns gott om stjärnfönster i Närkesberg. Men vem är skaparen av fönstren?

Affärslokalen

Närkesberg som ort är inte bara känd för sina fotbollstjärnor. Kan ändå bara nämna namn som Ingvar Carlsson och Ulf Gustavsson, när jag ändå är igång. Ett dussintals hus i Närkesberg har också fönster som är formade som stjärnor. Har inte upptäckt så många stjärnfönster i en och samma bygd på någon annan plats i Sverige. Stjärnfönstren i Närkesberg är förmodligen unika.

Ingvar Carlsson är Närkesbergs stora fotbollstjärna genom tiderna. Här i en pressmatch där han gör ett av sin många mål i karriären. Ingvar hade varit landslagsstjärna om han valt en storklubb.

På det gamla affärshuset i Närkesberg, som ändå under en lång tid var bygdens ansikte utåt finns det flera fönster av den ovanliga stjärntypen. Men var kommer då alla stjärnor ifrån? Det är en fråga som många ställt sig och aldrig fått något riktigt svar på. För att reda ut det hela bad jag en gång bygdens store kännare Åke Karlsson hjälpa mej. Tyvärr finns han inte kvar i livet längre. Han gick bort för en tid sedan.

Han trodde det var någon av bröderna Eklund i Eketorp som tillverkat stjärnfönstren på trakten. De flesta husen med just de fönstren är byggda i början av 1900-talet. Bröderna byggde många hus. Fönstren kanske var deras kännemärke?

En son till en av bröderna , Birger Eklund, bodde kvar i Eketorp med fru Gudrun när Åke och jag gjorde vår undersökning. Åke föreslog att vi skulle åka dit prata med honom. Sagt och gjort. På slingriga vägar åkte vi upp till Eketorp för att få besked om fönstren.

”Tyvärr kan jag inte ge ett bestämt svar. Det är möjligt att farsan Fridolf, och hans bröder Elis och Gunnar, har tillverkat fönstren. De byggde många hus i Närkesberg i början av 1900-talet. Köpte mitt hus av farsan 1946. På det här huset finns det stjärnfönster”, berättade Birger Eklund, lite bekymrad över att han inte kunde hjälpa till att lösa fönsterfrågan.

Eketorp

Munkeryd

Siggetorp

Åke och jag kom inte längre med vår undersökning, så gåtan om stjärnfönstren är fortfarande olöst så vitt jag vet. Men kanske någon sitter inne med lösning? Då är det bara att höra sig. Stjärnfönstren är fina men det passar inte på vår lilla låda vid Ugglegatan.

När jag ändå är inne på Närkesberg och stjärnor, så kan jag nämna att Lars Jonsson, Ulla-Carin Grafström, har skapat ett antal lokala filmstjärnor det senaste halvåret. Det handlar om filmen ”Sveriges första kvinnliga statsminister” som har premiär i Närkesberg den 12 november på deras egen filmfestival. Biljetterna släps den 25 september så det gäller att vara med i kön. Förutom massor av lokala aktörer, kommer kändisar som Benny Lennartsson, Björn Gillberg, radioprofilen Martin Dyferman, Gudrun Schyrman och statsvetare Stig-Björn Ljunggren att medverka. Och själv har jag varit med på ett hörn.

Snaret släpps biljeterna till Lasse Jonssons och Ulla-Carin Grafströms film om den kvinnliga statsministern från Närkesberg. De har haft hjälp av Johan Högberg med filmingen.

PS! Kommentera gärna. Det skulle vara trevligt.