Vad kan man tänka sig för pris på en gammal kyrkogård med lite gravstenar till? Ja, det är en fråga som ansvariga på Askersunds kommun får fundera lite över. En delikat uppgift. Det är precis inte varje dag det finns en köpare till en kyrkogård. Askersund församling vill nämligen köpa den gamla Norra Kyrkogården utmed Storgatan. Och jag som alltid trott att församlingarna äger sina kyrkogårdar. Det behövs begravningsplatser som ett komplement till de två kyrkogårdarna som används i dag. Församlingen vill anlägga en ny gravplats i form av askgravlund. Det finns efterfrågan på sådana gravsättningar.

För några år sedan fanns förslag om att bygga hus på kyrkogården ut mot Storgatan. Vad jag förstår var det ett dödfött projekt från början till slut, även om det hade varit praktiskt . Läget är ju centralt. Men askersundarna hade nog sagt nej. Man bygger inte hus på en gammal kyrkogård där Askersunds första kyrka stått en gång. Kyrkogården var under 230 år stadens enda begravningsplats.

Enligt gamla skrifter så började kyrkogården ta form redan på 1600-talet. I mitten på 1600-talet byggdes Askersunds första kyrka på platsen. Vid den stora branden 1776 lades kyrkan i aska och då blev förmodligen också träden förstörda. I slutet på 1700-talet uppmanade magistraten till trädplanteringar vid kyrkogården. I mitten på 1800-talet gjordes ytterligare trädplanteringar och då uppläts också kyrkogården till allmän promenadplats. På den tiden var det inte bara klafsa runt på kyrkogårdarna hur som helst.

Nedan ett antal gamla bilder där kyrkogården finns med.

Som gammal journalist har jag naturligtvis hört mej för om priset, men har ännu inte fått något svar. Församlingen tar också på sig kostnaderna för lantmäteri och fastighetsbildning.

PS! Kommentera gärna. Det skulle vara trevligt