Marknaderna i Askersund har varit ett flitigt diskuterat ämne de senaste åren. Och det fortsätter. Så var det aldrig på Gustav Wasas tid. Vad jag hört. Han bestämde år 1550 att det skulle vara marknader i Askersund vår och höst. Punkt slut och inget tjafs Men det är klart, han hade inte ansvar för den kommunala ekonomin. Men väl för hela landets ekonomi.

Kultur –och fritidsnämnden har diskuterat marknadernas framtid. På senare år har de inte gått ihop sig. Förvaltningen har förslag på att lägga ut marknaderna på externa aktörer. Två externa intressenter har också visat intresse av at driva marknaderna i Askersund. Vore jag ansvarig för det hela skulle jag ta kontakt med Eric Lindh på auktionskammaren direkt. Han har under ett antal år ansvarat för den populära ”Antikmarkanden ” , som brukar dra en 10-15 000 personer. Han kan branschen och vet hur det ska organiseras. Erik bor och driver verksamheter i Askersund. Men det är vad jag tycker, om inte kommunen själva klarar av att fixa det hela.

Efter överläggningar har kultur-och fritidsnämnden satt upp fyra önskemål som ska ingå i ett eventuellt avtal med extern aktör. Och det är:

.Torget bör fyllas upp så långt det är möjligt med markandsplatser (det har varit lite si och så med det på senare år)

.Markanden bör även innehålla lokala hantverkare, med varierat utbud.

.Marknaden bör även innehålla lokala producenter och odlare.

.Musikunderhållning bör finas för markandsbesökarna.

Innan allt är klart ska kultur-och fritidsförvaltningen utreda de ekonomiska konsekvenserna av en eventuell övergång till externa aktörer. Tekniska nämnden ska också få yttra sig i frågan.

Tidig 1900-talsbild

Dagen före marknaden 1961

Synden kom till markanderna i Askersund i slutet av 50-talet.

Linus Larsson har som vanligt hjälpt till med en del bilder.

Undrar vad Gustav Wasa tänker i sin himmel om markandsdiskussionerna i dagens Askersund. Sedan är inte jag riktigt säker på om han kom till himlen eller till någon annan varmare plats…

PS! Kommentera gärna